Izvor: B92, 11.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danas" ponovo na sudu po Zakonu o informisanju

Dnevnom listu "Danas" u ponedeljak uvece je stigla nova prekrsajna prijava po Zakonu o informisanju, na zahtev drzavne novinske agencije Tanjug i vrsioca duznosti njenog direktora Dusana Djordjevica. "Danas", odgovorni urednik tog lista Veseljko Koprivica i direktor preduzeca "Dan-graf" Dusan Mitrovic, tuzeni su zbog objavljivanja clanka "Opelo bez patrijarha" u dvobroju od 18. decembra prosle godine. Rasprava pred gradskim sudijom za prekrsaje trebalo je da bude odrzana u utorak, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlozena zbog bolesti okrivljenih. Drzavna novinska agencija Tanjug i vrsilac duznosti njenog direktora Dusan Djordjevic naveli su, u prekrsajnoj prijavi protiv lista "Danas" po Zakonu Srbije o javnom informisanju, da su im povredjeni ljudsko dostojanstvo, cast i ugled i izvrsena zloupotreba javnog informisanja.

"Danas" se u spornom tekstu, objavljenom u rubrici "Ispod (s)vesti", pozvao na izvore koji su se potpisali kao "radnici Tanjuga". U prijavi se navodi da je Dusanu Djordjevicu povredjena licnost, a agenciji ugled ili interes, zbog dela teksta u kome je navedeno da je Tanjug u vreme ratnog stanja dokazao "patriotizam time sto je svoje servise besplatno delio, cak i strancima", te da je "zato zgrada Tanjuga postedjena bombardovanja, a Djordjevic nagradjen slobodom kretanja po Evropskoj uniji (EU)".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.