Danas počinje raspust

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje raspust

Za učenike osmog razreda osnovnih škola počinje raspust. Školska godina završava se i za učenike završnih razreda četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih stručnih škola. Za 80.000 osmaka u srednjim školama ima 87.500 mesta.

Danas počinje raspust za učenike osmog razreda osnovnih škola. Školska godina završava se i za učenike završnih razreda četvorogodišnjih i trogodišnjih srednjih stručnih škola.

Đaci od prvog do sedmog razreda na letnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odmor idu 11. juna, a drugo polugodište za ostale srednjoškolce završava se 18. juna.

Osmaci koji žele da nastave školovanje u umetničkim školama, Filološkoj ili Matematičkoj gimnaziji, već su podneli dokumenta za upis i prvi polažu prijemne ispite.

Za 80.000 osmaka u srednjim školama ima 87.500 mesta. Gimnazije ove godine upisuju 21 odsto đaka, srednje četvorogodišnje 54 odsto, a 25 odsto trogodišnje srednje škole.

Ovo je poslednja generacija koja na ovakav način polaže prijemni ispit, od sledeće godine uvodi se mala matura.

Uslovi upisa su isti kao i prošle godine. Učenici se za kvalifikacione ispite u matičnim osnovnim školama prijavljuju od 3. do 15. juna. Kvalifikacioni ispiti iz maternjeg jezika i matematike polažu se 21. i 22. juna.

Devet novih obrazovanih profila 

Uvodi se devet novih obrazovnih profila iz oblasti poljoprivrede, elektrotehnike i geodezije, kako bi se izašlo u susret zahtevima tržišta i omogućilo lakše zapošljavanje.

Srednjoškolci su daleko praktičniji od starijih generacija pa se rađe opredeljuju za smerove koji će im posle četvorogodišnjeg školovanja doneti posao. Tako su prošle godine bila najtraženija medicinska i bankarska zanimanja.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje posla će najviše biti za kuvare, konobare, medicinske sestre, kozmetičare, računovođe i administrativne radnike.

Prošle godine, u Beogradu je za jedno mesto kuvara konkurisalo sedam kandidata, a u gimnaziji je bio popularan prirodnomatematički smer.

U ministarstvu prosvete podsećaju da su deficitarni kadrovi građevinske struke i da u listi želja treba navesti 20 obrazovnih profila za koje kandidat želi da se školuje.

U trku za srednjoškolskom knjižicom najpre su krenuli budući filolozi, matematičari, muzičari, slikari, dizajneri, likovni umetnici, balerine. Prijemne će polagati od 3. do 7. juna.

U Sportskoj gimnaziji u subotu će davati informacije budućim đacima. U Filološkoj gimnaziji u Beogradu primaju 165 učenika, a konkurisalo je 252. Za 100 mesta u Matematičkoj gimnaziji, boriće se 190 kandidata. Vrata ove škole biće otvorena i kandidatima iz unutrašnjosti koji se na dan ispita 5. juna sat i po pre početka, prijave za polaganje prijemnog ispita.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.