Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Izvor: Studio B, 27.Nov.2013, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Jevrejski praznik svetlosti Hanuka, koji se u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća , počeće danas, po zalasku sunca, i trajaće nedelju dana.

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem IV, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.

U znak sećanja na čuda koja su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << desila, za Hanuku se koristi poseban osmokraki svećnjak, sa dopunskim devetim krakom, a paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave praznika.

Prve noći pali se prva svećica, a svake naredne noći još po jedna.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks rekao je Tanjugu da se Hanuka smatra praznikom svetlosti, koja predstavlja svetlost slobode.

"Hanuka je istorijski praznik kojim se obeležava događaj iz onog dela istorije kada je posle Aleksandra Makedonskog njegovo carstvo izdeljeno među njegovim vojskovođama", rekao je Fuks.

On je objasnio da je tadašnja Izraelska država, na istom terenu na kojem se nalazi i danas, došla pod upravu vladara Seleuka od koga je nastala cela dinastija Seleukida.

Prema njegovim rečima, jedan iz te dinastije Epimanes, koga su pogrdno zvali Epimanes ludi, hteo je da svojim likom obeleži kompletno kraljevstvo i da nametne Jevrejima da njegove skulpture stavljaju u hramove i da se klanjaju kao božanstvu.

Navodeći da je Jevrejima generalno zabranjeno da se klanjaju idolima, on je istakao da je na osnovu toga izbila pobuna koju su poveli jedan sveštenik i njegovi sinovi Makabejci.

"Pobuna je uspešno završena i po njenom završetku hram koji je bio oskrvljen od strane naslednika Grka trebalo je da bude osveštan. Legenda kaže da je ono malo ulja za paljenje svetiljki, koliko je bilo, gorelo sedam dana. Stoga se praznik obeležava paljenjem svećica ili svetala u ovom periodu tokom nedelju dana, kada se svakog dana pali po jedna svećica, odnosno svetlo više", objasnio je Fuks.

On je istakao i da se tako praznik u kućama obeležava paljenjem Hanukija - svećnjaka ili lampe sa osam krakova i jednim dodatim centralnim, a ostavlja se u prozoru svake kuće.

"Ove godine, takođe, u sinagogi će se paliti sveće. Tradicionalno je da u jednom danu, a to će biti ove godine biti 2. decembar, visoki državni i verski poglavari drugih religije učestvuju u paljenju hanuka sveća", rekao je Fuks.

Hanuka je veseo praznik kada se članovi porodice i pozvani gosti okupljaju oko trpeze pune jela. Okupljene porodice često razmenjuju sitne poklone svake noći i jedu prženu hranu, u znak sećanja na značaj ulja. Tih dana nema postova, jer je čitav praznik posvećen radosti.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Nov.2013

Jevrejski praznik svetlosti Hanuka, koji se u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku poznatom kao Menora za Hanuku ili Hanukija, počeće danas, po zalasku sunca, i trajaće nedelju dana. Hanuka predstavlja proslavu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Danas počinje Hanuka

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2013

Jevreji danas, po zalasku sunca, počinju da proslavljaju Hanuku - praznik svetlosti, koji će trajati nedelju dana. ..Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.