Danas počinje Božićni post

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Božićni post

NOVI SAD - Za vernike pravoslavne crkve koji poštuju stari Julijanski kalendar danas počinje šestonedeljni Božićni post, koji traje do praznika Hristovog rođenja i koji po važnosti dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta.

Božićni post poštuju Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, dok su ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu od 15. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novembra.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i "njegovi učenici postiti".

Prema rečima srpskog patrijarha Pavla objavljenim u njegovoj knjizi "Molitve i molbe", "post je i danas neophodan" jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način "da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro".

"Poorati zemlju a ne posejati znači telesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju pa posejati seme to je samo post duhovni, nepripremljen telesno", objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se takođe četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Post je stoga zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja.

Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje post za pravoslavne vernike

Izvor: RTS, 28.Nov.2008

Za vernike pravoslavne crkve koji poštuju stari Julijanski kalendar danas počinje šestonedeljni Božićni post, koji traje do praznika Hristovog rođenja. Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. ..Božićni post poštuju Srpska pravoslavna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.