Danas počinje BOŽIĆNI POST: Važno je da sledite ova pravila

Izvor: Press, 28.Nov.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje BOŽIĆNI POST: Važno je da sledite ova pravila

Danas za sve pravoslavne vernike počinje Božićni post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, loših misli i dela u narednih 40 dana.
Foto:zenskikutak.rs
Post podrazumeva voljno uzdržavanje od hrane, loših misli i strasti u određenom vremenskom periodu. Cilj posta je da se očisti duša i telo, a u Božićnom postu se pripremamo za dolazak najradosnijeg praznika – rođenja Hristovog tj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Božića.
U toku ovog posta se ne jedu namirnice životinjskog porekla, ali su dozvoljeni ulje i vino svim danima osim srede i petka, kada je strogi post, samo na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Hrišćani veruju da je sam Hrist prvo postio, pa su svi kasniji mučenici i svetitelji živeli po ovim pravilima. Zbog toga crkva i danas veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša
Posle posta koji traje šest nedelja, vernik pristupa svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.
Međutim, post se ne sastoji samo od uzdržavanja od hrane i pića, već i od odricanja od zlih misli, želja i dela.
Zbog toga bi trebalo da se potrudite da činite dobra dela, da se redovno molite, da pomognete drugima i da živite po hrišćanskim vrlinama.
Ukoliko se pridržavate ovih smernica, tada je vaš post zaista uspešan!
 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

(JELOVNIK) UZDRŽITE SE OD HRANE I PROČISTITE TELO I DUŠU Evo šta možete da jedete za vreme POSTA

Izvor: Kurir, 28.Nov.2016

...Neki vernici se generalno pridržavaju ovog načina pročišćavanja i i inače poste sredom i petkom Poslednja nedelja pred praznik je nešto stroža po pitanju posta i poželjno je da se posti samo na vodi Uoči Božića, na Badnje veče, post na vodi se smatra obaveznim..Jelovnik za post na vodi..Post...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.