Danas objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Izvor: Beta, 06.Okt.2020, 00:30

Danas objavljivanje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Švedska Kraljevska akademija objaviće danas u Stokholmu dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, čime se nastavlja sezona Nobelovih nagrada.Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine su dobili naučnici Džejms Pibls (James Peebles), Mišel Mejor (Michel Mayor) i Didije Keloz (Didier Queloz) za nova shvatanja strukture i evolucije svemira.Polovina nagrade pripala je Piblsu (1935) sa Univerziteta Prinston u SAD "za teorijska otkrića u fizičkoj kosmologiji". Drugu polovinu podelili su švajcarski naučnici Mejor (1942) i Keloz (1966), za otkriće egzoplanete.Po tradiciji, u ponedeljak se saoštava ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u utorak za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost a u petak za mir. Ime dobitnika nagrade za ekonomiju se uvek na kraju saopštava, narednog ponedeljka.Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Troje naučnika podelilo Nobelovu nagradu za fiziku

Izvor: Danas, 06.Okt.2020

Nobelova nagrada za fiziku ove godine pripala je Rodžeru Pendrouzu, Rajnhardu Gencelu i Andrei Gez, saopštila je Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.