Danas, kada postajem poslanik, zaklinjem se...FOTO

Izvor: Mondo, 03.Jun.2016, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas, kada postajem poslanik, zaklinjem se...FOTO

Poslanici novog saziva Skupštine Srbije položili su zakletvu na konstitutivnoj sednici republičkog parlamenta.

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", glasi tekst zakletve.

Izvor: youtube

Sednica je počela nekoliko minuta posle 10 časova, a nakon pola >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sata su poslanici otišli na pauzu. Tokom pauze će nadležna komisija proveriti saglasnost uverenja o izboru poslanika sa izveštajem RIK-a o sprovedenim izborima.

Potvrđivanjem mandata i zborom predsednika i drugih rukovodećih organa, Srbija će dobiti 11. saziv Skupštine Srbije.

Sednicu, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva vodi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine. Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Foto: Tanjug/ Tanja Valič

--------------------------------------------------------------

15.25 - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić pozvao SNS da, posle četiri godine vlasti, ne govori više o "bivšem režimu", niti o DOS-u, jer je na listi koalicije okupljene oko naprednjaka više stranaka bivšeg DOS-a nego u opoziciji. Pajtić je najvio da poslanici DS neće glasati za izbor Maje Gojković.

15.15 - Savez vojvođanskih Mađara podržaće izbor Maje Gojković za predsednicu parlamenta, najavio šef poslaničke grupe te stranke Balint Pastor.

15.10 - Polemika Šešelja i Martinovića o kažnjavanju poslanika.

14.50 - Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić najavio da poslanici stranke Borisa Tadića neće glasati za Maju Gojković.

14.28 -Počela rasprava o kandidatu za predsednika skupštine. Prvi je dobio reč predsednik SRS Vojislav Šešelj, kome je to prvo obraćanje u parlamentu posle 13 godina, jer se 2003. godine predao Haškom tribunalu. Najavio da će radikali glasati za Maju Gojković ako većina prihvati ceo paket predloga za potpredsednike skupštine.

14.26 - Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović obrazložio predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana Maja Gojković.

14.00 - Nastavljena sednica Skupštine. Dragoljub Mićunović obavestio poslanike da je formirano 16 poslaničkih grupa. Lista oko SNS je predložila Maju Gojković za predsednicu parlamenta.

13.20 - U Skupštini Srbije su u toku konsultacije šefova poslaničkih klubova o budućim potpredsednicima republičkog parlamenta.

11.43 - Dragoljub Mićunović ponovo odredio pauzu, ovog puta od sat vremena.

11.42 - Poslanici položili zakletvu.

11.40 - Potvrđeni mandati svih 250 poslanika izabranih na izborima održanim 24. aprila.

10.30  - Prekid sednice zbog pauze, nakon čega se očekuje potvrđivanje mandata poslanika.

10.10 - "Ispada da je starost privilegija", primetio je Mićunović otvarajući sednicu, dodajući da je od 1990. poslanik u Skupštini Srbije, pa je i po tom osnovu najstariji.

Mićunović je poručio da je neophodno da poslanici čuvaju dostojanstvo parlamenta od sebe samih, a i od mogućih nastraja drugih delova vlasti koji bi da je uzurpiraju.

Mi smo narodni predstavnici i čuvari njegovog suvereniteta i ni jedna vlast nije iznad nje, rekao je Mićunović pozivajući poslanike na toleranciju i da poštuju jedni druge.

Nakon uvodne reči, hor je otpevao himnu.

Po dolasku u parlament novi parlamentarci su se prvo registrovali i preuzeli tekst zakletve.

Nove poslanike ispred Skupštine Srbije dočekao je crveni tepih i postrojena Garda VS.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Djukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić...

Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta...

Nešto pre 9.30 sati u Skupštinu su stiggli Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo.

Deo poslanika iz redova "Dveri" u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka.

U parlament je stigao i lider LSV Nenad Čanak.

Veliku pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je odmah otišao u salu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Posle izbora predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta, sledi izbor članova radnih tela skupštine.

Predlog kandidata za predsednika parlamenta podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, o njemu se otvara se pretres, nakon kojeg se utvrđuje lista kandidata, a potom pre pristupanja izbora poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše - 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.