Danas je letnji Sveti Stefan: Jedni slave, drugi ga se plaše

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2018, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je letnji Sveti Stefan: Jedni slave, drugi ga se plaše

SPC obeležava prenos moštiju velikomučenika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji praznik nazivaju Svetim Stefanom letnjim ili Stevanom Vetrovitim. Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje.

Pročitajte i:

Srbi se Stevana Vetrovitog plaše, ali ga i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno, slamu i doneo razne bolesti. Zato se veruje da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Kult svetog Stefana vrlo je razvijen u srpskom narodu i podignuto je više od 40 hramova sa njegovim imenom. Mnogi srpski manastiri danas obeležavaju slavu ili preslavu, a među njima su i Manastir Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru.

Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva njegova dobra dela pominju se u Svetom pismu Novog zaveta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je snagom svoje vere, svojih reči i dela podsećao na reči zakona i proroka Starog zaveta i dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vekova.

Zbog toga je među svojim bližnjima imao mnogo neprijatelja, ali ih je uvek pobeđivao svojim jasnim i istinitim rečima. Kako nisu mogli drugačije sprečiti njegovo propovedanje, pribegli su, uz pomoć lažnih svedoka, kleveti da je hulio na Boga i Mojsija, baš kao što se zbilo i sa Isusom Hristom. Tako su narodne duhovne strešine protiv Svetog Stefana pobunile narod. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Posle hapšenja, usledilo je suđenje.

Na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, celu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. Međutim, istina o Mesiji još više je razbesnela svešteničke i narodne poglavare. U tom trenutku Arhiđakon Stefan je pogledao u nebo i izgovorio ono što je razbesnelo njegove sudije.

- Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovečjeg gde stoji s desne strane Boga - svojim rečima je razjario sve sudije, te su Arhiđakona Stefana izveli iz grada i ubili ga kamenjem.

Sveti prvomučenik Stefan imao je nešto više od 30 godina kada je ubijen. Njegove poslednje reči su bile - Gospode, ne uračunaj im greh ovaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas je letnji SVETI STEFAN

Izvor: OkRadio.rs, 15.Avg.2018

Vranje - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju otkriće i prenos moštiju svetog Stefana, arhiđakona i prvomučenika. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji praznik nazivaju Svetim Stefanom letnjim ili...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.