Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Vidovdan

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpski narod obeležavaju danas Vidovdan, verski i nacionalni praznik i 620. godišnjicu sećaja na stradanje srpske vojske koja je 1389. na Kosovu i Metohiji, branila svoje zemlje i hrišćanstva od moćne Otomanske imperije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zamenik patrijrha SPC Pavla, proslaviće Vidovdan sa vernicima na Kosmetu, a arhijerejsku liturgiju služiće u crkvi manastira Gračanica.

Atanasije hvostanski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vikarni episkop patrijarha Pavla, služiće na Vidovdan arhijerejsku liturgiju i parastos vojnicima i vojskovođama postradalim za veru i otačastvo u crkvi Svetog kneza Lazara na Zvezdari.

Parastos za sve postradale na Kosmetu, od Kosovskog boja do danas biće služen i u beogradskoj crkvi Svetog Marka.

Večernji koncert duhovne muzike biće održan prvi put u kripti Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu na mestu buduće crkve Svetog velikomučenika Lazara, a nastupiće Beogradski kamerni hor sa programom srpske i ruske muzike.

Crveno slovo

SPC i pravoslavni vernici u Srbiji na Vidovdan slave ime kneza Lazara Hrebeljanovića (1329 - 1389) i ostalih svetih velikomučenika, izginulih na Kosovu polju, a u svim pravoslavnim hramovima, na liturgijama se pominje stradanje koje je duboko utisnuto u srpsku istoriju, kulturu, etiku i tradiciju.

Sećanje na kosovsku pogibiju obeleženo je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se staro slovensko božanstvo Svetovid i starozavetni prorok Amos - slava kneza Lazara.

Velmoža sa dvora cara Stefana Dušana (1308-1335), knez Lazar nastavio je borbu jednog od najuspešnijih srpskih srednjovekovnih vladara za jedinstvo srpskog naroda.

Kojem ćeš se privoleti carstvu...?

Za ime srpskog kneza, kosovske junake i Boj na Kosovu, vezane su mnogobrojne legende, a Kosovski ciklus srpske epske poezije je sačuvao od zaborava veliki deo srpske istorije, pre i posle pada Srbije pod vlast Turaka.

Prema predanju, uoči Boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove reči zabeležio je narodni pesnik: "Kojem ćeš se privoleti carstvu, dal' zemaljskom ili nebeskome?"

Narodni pesnik govori o čovekoljubivom i hristoljubivom Lazaru, koji poziva srpske vitezove da se "kao Hristovi ratnici" suprotstave najezdi "Alahovih ratnika" i o poruci koju je ostavio za potomstvo: "Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko vek i doveka".

Zadužbinar

Sveti knez Lazar je zadužio pravoslavnu crkvu boreći se za hrišćanstvo i gradeći crkve i manastire.

Njegove zadužbine su manastiri Gornjak i Ravanica, koja je posvećena svetom Vaznesenju Gospodnjem gde danas počivaju njegove svete mošti, tu vraćene 1989. na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Srpski narod je prilikom velike seobe pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem (1633-1706) poneo sa sobom u Sent Andreju mošti svog kneza, koje su potom počivale u Budimu, a onda i u Sabornoj crkvi Beogradu.

Na srpskim pravoslavnim ikonama sveti velikomučenik Lazar predstavljen je u carskom vizantijskom ornatu, bez krune, sa krstom u desnoj ruci i svojom odsečenom glavom u levoj, kao simbol mučeničke smrti.

Vidovdan je i dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.