Danas je Svetski dan životinja. Pomozite nekoj sa ulice

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan životinja. Pomozite nekoj sa ulice

Svetski dan životinja je 4. oktobar, što je više podsetnik onima koji zaboravljaju svoje komšije četvoronošce, ne obazirući se na njihove živote.

Ugovor o odgovornom vlasništvu podrazumeva da ukoliko usvojilac ne može dalje da se stara o usvojenoj životinji, ne sme da daje psa ili mačku na usvajanje trećoj osobi bez dogovora sa privremenim starateljem. Takođe, vlasnik udomljene životinje dužan je da obavesti privremenog staratelja o svakoj promeni vezanoj za usvojenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životinju - promena mesta prebivališta, nestanak ili uginuće, a u slučaju kršenja bilo koje odredbe ugovora, privremeni staratelj ima pravo oduzimanja životinje

Tokom cele godine internet stranice i oglase popunjavaju slike napuštenih životinja za udomljavanje, koje su vlasnici prepustili ulici, ne snoseći bilo kakve sankcije zbog toga.

Kao jedna od mera zaštite napuštenih životinja, mahom pasa, uveden je ugovor o odgovornom vlasništvu, kao i protokol udomljavanja ovih mezimaca ulice. Međutim, iako su velikim trudom i radom udruženja ova bića spasena hladnog asfalta, često ne pronalaze svoj pravi dom.

Čitav popis neodgovornih vlasnika postoji na jednoj od društvenih mreža, koji nebrojeno puta uzimaju životinje na nekoliko dana, pa ih iz nepoznatih razloga vraćaju udruženjima.

- Događa se da usvojitelji vraćaju psa, a najvažnije je da životinje ne završe ponovo na ulici. To je osnovni razlog potpisivanja ugovora. U slučaju da dođe do zlostavljanja ili ubijanja životinje, što je krivično delo, ili do napuštanja i drugih prekršaja, podnose se krivične i prekršajne prijave - objašnjava Nataša Vukmirović iz organizacije za zaštitu životinja i životne sredine „Link plus“.

- Ugovor o udomljavanju podrazumeva obavezu usvojitelja da obezbedi psu ili mački sve što im je potrebno za dug i srećan život. Volonteri koji spasavaju napuštene životinje, ulažu u njih svoje vreme, emocije i novac, insistirajući da se psi i mačke drže kao kućni ljubimci - dodaje Vukmirovićeva.

Ovaj ugovor ne mora da bude overen u sudu da bi bio važeći, a mnoge organizacije u svom ugovoru između privremenog staratelja i usvojitelja, dodale su i potpis svedoka, u slučaju da pred sudom mora da se potvrdi pod kojim uslovima su pas ili mačka bili udomljeni.

- Sterilizacija i čipovanje su obavezne stavke, jer se zalažemo za kontrolu brojnosti populacije, ali i radi lakšeg pronalaska mezimca u slučaju nestanka - kaže nam Vukmirovićeva, dodajući da je zbog toga svim volonterima, kao i budućim usvojiteljima dostupan i protokol o odgovornom udomljavanju.

Budući vlasnik se tako može informisati o veterinarskoj nezi odabranog ljubimca i o potrebnoj opremi za njegov kutak.

Povodom Svetskog dana životinja, 4. oktobra, udruženje građana „Link plus“ sa svojim prijateljima organizuje savetovalište o odgovornom vlasništvu u kafiću „Zumbul“ u Kosovskoj ulici 35 od 18 do 20 časova.

Svi vlasnici ljubimaca su dobrodošli da u društvu svojih mezimaca dobiju savete o nezi i ishrani pasa i mačaka od dr vet. med. Siniše Ivaštanina, a na tribini će biti posebno reči o socijalizaciji pasa i o prevenciji ujeda vlasničkih pasa.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas je Svjetski dan životinja. Pomozite nekoj sa ulice

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2013

Svjetski dan životinja rezervisan je za 4. oktobar, što je više podsjetnik onima koji zaboravljaju svoje komšije četvoronošce, ne obazirući se na njihove živote.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.