Danas je Svetski dan nastavnika

Izvor: Press, 05.Okt.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan nastavnika

Svetski dan nastavnika, 5. oktobar, obeležava se danas, a prema podacima Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) trenutno nedostaje četiri miliona kvalifikovanih nastavnika za dostizanje Milenijumskih ciljeva u obrazovanju do 2030. godine i ciljeva Obrazovanja za sve.
          Taj broj će se progresivno uvećavati i, ukoliko se želi do 2030. godine postići puni obuhvat dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << osnovnim obrazovanjem, bilo bi neophodno obezbediti do 2020. godine 12,6 miliona nastavnika, do 2025. 20,5 miliona, a do 2030. godine 27,3 miliona nastavnika. UNESKO posebno stavlja naglasak na nedostatak stručnih i kvalifikovanih nastavnika, problem koji preti da uskrati osnovno pravo miliona dece na kvalitetno elementarno obrazovanje u godinama i decenijama koje dolaze. Zato je potrebna koordinirana akcija bogatih zemalja, međunarodne zajednice i onih kojima je pomoć u ovom poslu najviše i potrebna - siromašnih i nerazvijenih, i u pogledu ekonomske situacije i obrazovnog sistema.  Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije podseća na situaciju na rubu Afrike, gde od troje dece u školu idu samo dvoje i to u uslovima u kojima u učionicama ponekad ima i po 147 učenika. Sindikat upozorava na potencijalnu štetu koja se može desiti angažovanjem slabo obučenih nastavnika i na potrebu da se ubuduće veći procenat bruto domaćeg proizvoda izdvaja na obrazovanje, regrutovanje i zadržavanje nastavnika. U protivnom ćemo od zemlje koja uglavnom ima viškove nastavnika vrlo brzo postati zemlja koja ima potrebe za nastavnicima, što bi se verovatno i desilo da postoji više slobodnih mesta u privredi, navodi sindikat, povodom Svetskog dana nastavnika.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.