Izvor: S media, 07.Apr.2011, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan Roma

U Srbiji će danas, mnogobrojnim manifestacijama, biti obeležen 8. april - Svetski dan Roma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda.

Romska ženska mreža organizovaće javnu debatu o položaju Romkinja u Srbiji radi informisanja članova parlamenta i šire javnosti o situaciji Romkinja, fokusirajući se na pitanja zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i nasilja nad ženama.

Javnu raspravu Romske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ženske mreže podržaće Misija OEBS-a u Srbiji, u saradnji sa Savetom za ravnopravnost polova i parlamentarnim Odborom za ravnopravnost polova.

U debati, koja će biti organizovana u Skupštini Srbije, raspravljaće se i o ulozi lokalnih vlasti i Nacionalnog saveta Roma u promovisanju rodne ravnopravnosti i zaštiti ženskih ljudskih prava.

Uoči Međunarodnog dana Roma, Amnesti internešnal objavila je izveštaj o prinudnom iseljavanju Roma iz beogradskih naselja i pozvala Vladu Srbije da im obezbedi odgovarajući smeštaj.

Delegacija Amnesti internešnala predstavila je nalaze i preporuke izveštaja ministrima i zvaničnicima vlade.

Proslava Dana Roma počeće izložbom slika romskih slikara u prostorijama Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, zatim javnim slušanjem u Skupštini Srbije.

Na Kalemegdanu i Trgu Republike predviđen je defile učesnika i gostiju, a zatim koncert folklornih ansambala na Trgu Republike na kome će učestvovati kulturno umetnička društva iz Vranja, Prokuplja, Mladenovca, Rume...

U VIP loži Centra "Sava" biće organizovana dodela priznanja i povelja javnim ličnostima, a zatim izložba slika akademskih slikara Roma i koncert grupe "Terno", iz Poljske i grupe "Spinoli Santino" iz Italije.

Organizacije i inicijative okupljene u Romsko-ženskoj mreži u Srbiji, na Međunarodni dan Roma, organizovaće ulično-scensku akciju pod nazivom "Sve ono što sam ja..."

Performans u režiji Dijane Milošević, glumački izvode aktiviskinje i aktivisti iz žensko-romskih i romskih udruženja, a građanima će na umetnički način predstaviti položaj u kome se danas nalaze Romkinje i pozvati ih na toleranciju i podršku.

U organizaciji Regionalnog centra za manjine u saradnji sa Kulturnim centrom Reks, na Međunarodni dan Roma, biće organizovana i projekcija filma "Gazela. Privremeno sklonište za 100 do 500 godina", a nakon toga i razgovor o pravu na stanovanje Roma i Romkinja, s posebnim osvrtom na prinudna iseljenja.

Čačak: Pritvor za maloletnika koji je napao Rome

Protest Roma u Crnoj Gori

Romi izabrali "Kralja Cigana"

U razgovoru će učestvovati predstavnici Amnesti internešnala, Regionalnog centra za manjine, Komiteta pravnika za ljudska prava, a nakon razgovora biće prikazan video zapis sa Dečijeg Pesničenja održanog u romskom naselju u Rakovici 3. aprila.

Povodom obeležavanja 8. aprila - Svetskog dana Roma u Centru "Sava" biće održana svečana akademija.

Tokom meseca romskog ženskog aktivizma, koji se obeležava od 8. marta do 8. aprila, organizovano je više od 30 debata i okruglih stolova, kao i promocija koje su javnosti predstavile dostignuća Romkinja u Srbiji.

Prema zvaničnom popisu iz 2002. godine u Srbiji živi oko 108.000 Roma, ali nezvanične procene sa terena govore da predstavnika ove nacionalne manjine u Srbiji ima oko 450.000.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma.

Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.