Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se danas u Srbiji nizom događaja pod sloganom "Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti".

U Skupštini Beograda u 10 sati biće održan okrugli sto "Unapređenje položaja – zapošljavanje i inkluzija osoba sa invaliditetom u društvu" u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom, a u 12 sati u Domu za odrasla invalidna lica Zemun biće predstavljen novi sajt vladine Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za informacione tehnologije i elektronsku upravu koji je prilagođen slepim i slabovidim osobama i novog softvera koji osobama sa invaliditetom omogućava da upravljaju računarom isključivo pogledom.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i odsustvo svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću potvrđuju da se prava osoba sa invaliditetom u Srbiji i dalje krše i nedovoljno ostvaruju.

Pašalić je u saopštenju istakao da je to jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa u Srbiji izložena stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju.

On je kazao da je trenutno teško govoriti o poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, budući da ni uspostavljanje registra osoba sa invaliditetom, kao bazičnog preduslova za kreiranje i sprovođenje uspešne politike zaštite i unapređenja njihovih prava, do sada nije završeno.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je u Srbiji odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje pun predrasuda i nerazumevanja, što dodatno otežava njihov socijalni i ekonomski položaj, stavljajući ih na margine društva.

"Invaliditet je godinama među najčešćim osnovima diskriminacije u pritužbama koje građani podnose Povereniku i to u oblastima pružanja usluga ili korišćenja javnih površina i rada i zapošljavanja. U naročito nepovoljnom položaju nalaze se deca i žene sa invaliditetom, koji su neretko žrtve višestruke diskriminacije", navela je Janković, a saopštio njen kabinet.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglasile su Ujedinjene nacije i širom sveta se obeležava od 1992. godine.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom temelji se na načelima poštovanja urođenog dostojanstva i individualne autonomije osoba sa invaliditetom. Individualna autonomija osobe sa invaliditetom podrazumeva i pravo te osobe da bira gde će, sa kim i kako živeti, kao i njeno pravo da živi samostalno i da bude uključena u lokalnu zajednicu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.