Danas je Mala Gospojina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Mala Gospojina

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava Rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina.

Prema predanju i biblijskim tekstovima, Joakim i Ana iz Nazareta su dobili kćer Mariju tek posle danonoćne molitve, zavetovavši se da će je posvetiti Bogu. Kćeri su dali ime Marija što znači visoka ili gospodareća. Praznik Marijinog rođenja je 21. septembra, ali nije poznato od kada se praznuje.

Presveta Djeva Marija rođena je od starih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << roditelja Joakima i Ane. Otac joj je bio iz plemena Davidovog, a majka od roda Aronovog.

Po ocu je bila carskog, a po majci arhijerejskog roda, i time predobražavanje Onoga koji će se iz nje roditi, Cara iPrvosveštenika. Već stari, Joakim i Ana usrdno su se molili Bogu da im podari dete, da ih obraduje kao što je nekada obradovao Avrama i Saru darovavši im sina Isaka.

I Bog ih obradova, darova im više nego su mogli i usniti, ne samo kćerku nego i Bogomajku. Rođena u Nazaretu, nakon tri godine Presveta Djeva je odvedena u jerusalimski hram, da bi se vratila u Nazaret gde je uskoro čula blagovest Svetog arhangela Gavrila da će roditi Sina Božijeg.

Srpska pravoslavna crkva 28. avgusta praznuje dan Uspenja (odlaska na nebo) Bogorodice ili Veliku Gospojinu kako se još naziva taj praznik, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika.

U narodu je bio, a u nekim mestima u Srbiji i danas se neguje običaj da se tada održavaju sabori i vašari.

Izuzetan događaj, koji svakako, osim i pored verske i religijske, zaslužuje i turističku pažnju, je i proslava ovog praznika (Mala Gospojina) u Republici Srpskoj u mestu Čajniče, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, gde dođe više hiljada posetilaca, kako iz ovog pograničnog kraja, tako i iz susednih država i evropske i svetske dijapore - Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske i iz zemalja Beneluksa - Belgije, Holandije i Luksemburga.

Praznik Rođenja Presvete Bogorodice obeležen je danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, a posebna svečanost sa litijom oko crkve priređena je u crkvi Ružici, na Kalemegdanu, posvećenoj ovom prazniku.

Liturgiju je predvodio protonamesnik Beograda Vladimir Vukašinović koji je u besedi vernicima podsetio na značenje ovog praznika Bogorodice, koja zauzima visoko mesto u hrišćanskoj veri i koja je jedini pravi domaćin svojim vernicima u kalemegdanskoj crkvi.

Naziv crkve Ružice na Kalemegdanu potiče iz pohvalnih beseda Bogorodici svetog Jovana Damaskina koji se, posle svog čudotvornog isceljenja, a u znak zahvalnosti svojoj isceliteljku obraćao imenima najlepših cvetova.

Crkva Ružica je proglašena jednom od najlepših na planeti i prema anketi Svetskog udruženja turističkih vodiča - VFTGA, Svetskog udruženje turista, na listi je jedinstvenih hramova u 2009. godini.

Glasanjem preko interneta, hram Rođenja presvete Bogorodice na Kalemegdanu našao se na svetskoj listi iza Japanske futurističke crkve, hrama Vasilija Blaženog u Moskvi i neobičnih crkava na Islandu, u Norveškoj i Finskoj.

U doba despota Stefana Lazarevića, na istom mestu u Beogradskoj tvrđavi je postojala stara crkva Ružica, koju su Turci pri osvajanju Beograda 1521. godine porušili.

Sadašnji hram je u 18. veku bio barutni magacin koji je 1869. godine pretvoren u vojnu crkvu, a njen ktitor iz tog vremena nije poznat.

Današnji izgled crkva duguje kralju Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandru Karađorđeviću po čijem je nalogu Crkva obnovljena 1924. godine, kada je izrađen novi ikonostas i kada je njenu unutrašnjost oslikao čuveni ruski slikar Andrej Bicenko.

U Ružici su se pričešćivali srpski ratnici, a simbol njene namene je luster izrađen od vojničkih sablji.

Malu Gospojinu proslavila je danas i kulturno-prosvetna organizacija "Kolo srpskih sestara", osnovana 1903. na inicijativu slikarke Nadežde Petrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.