Danas je Dan Evrope

Izvor: S media, 09.Maj.2013, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan Evrope

Dan Evrope - 9. maj nizom manifestacija biće danas obeležen u Srbiji u organizaciji Delegacije Evropske unije, ambasada članica EU i Vlade Srbije.

Manifestacije povodom proslava Dana Evrope i 63 godine EU namenjene su svim uzrastima "od 7 do 77".

Biće organizovano crtanje o Evropi za mališane, debata sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i srpskim ministrom prosvete Žarkom Obradovićem za učenike srednjih škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU Info dan, Evropski filmski festival i koncert Ramba Amadeusa za sve građane.

Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema povodom 9. maja, Dana Evrope.

Građani Beograda će prvi moći da pogledaju izložbu stripa na temu "Srbija i EU", koja će biti otvorena u petak u Informacionom centru EU.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU.

Istog dana, 9. maja, obeležava se i Dan pobede nad fašizmom jer je tog dana 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugog svetskog rata.

Povodom Dana pobede, u Moskvi se organizuje tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu.

(Beta)

Foto:gulivet/thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.