Danas je Badnji dan

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2019, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo - badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Pod kuće posipa se slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se po predanju rodio Hrist.

Božić je porodični >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se pomire i oproste uvrede.

Na Badnji dan patrijarh Irinej služiće u 16 časova čin osvećenja badnjaka ispred crkve Svetog Save.

Patrijarh će posle toga služiti praznično bdenije u kripti Svetosavskog Hrama, navedeno je na sajtu Slova ljubve, radija Arehiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Patrijarh Irinej je u Božićnoj poslanici pozvao na praštanje i pomirenje narode sa prostora bivše Jugoslavije.

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh Irinej je naveo da je "Hristos došao kao Spasitelj svih naroda" ali da "radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobno praštanje i izmirenje".

"Imajući ovo u vidu, duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša", rekao je patrijarh Irinej.

"Jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima jeste praštanje i pomirenje na koje pozivamo sve narode sa kojima smo nekada živeli u jednoj državi", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je "duhovnu decu" SPC pozvao na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima", naglasio je poglavar SPC.

On je naveo da "blaga reč leči, gruba reč povređuje", a da su "rane od reči često grublje i od fizičkih rana".

"Ukoliko vidimo da nam bližnji nanosi nepravdu, postupimo po jevanđelskom načelu, razgovarajmo sa njim, čineći sve što je u našoj moći da dobijemo brata svoga", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej se u poslanici osvrnuo i na Kosovo i Metohiju navodeći da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u "samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo".

On je naveo da to dokazuju i "uvođenje zloglasnih taksi" na srpsku robu, "stalne pretnje, hapšenja, osnivanje takozvane kosovske vojske, čiji je cilj dalje zastrašivanje i konačni izgon svih Srba" sa Kosova.

"Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva, i naročito, naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo", rekao je patrijarh Irinej, navodeći da su one prvenstveno mesto liturgijskog sabiranja naroda.

SPC smatra, naglasio je patrijarh Irinej, da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na Kosovu "izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta".

"Govoriti o trajnom rešenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čiščenje kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet", naglašeno je u poslanici koju u ime SPC njen poglavar tradicionalno upućuje na Božić.

Badnji dan u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Pravoslavni vernici sa severa Kosova rano jutros otišli su u obližnje šume da poseku badnjake i tako su započeli obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

U automobilima sa srpskim trobojkama i uz zvuke sirene oglasili su da u svoje domove donose badnjake.

Građani koji nisu išli u šumu na Trgu cara Lazara mogu kupiti badnjake i druge praznične đakonije.

U organizaciji Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica planirano je lomljenje česnice u kojoj su dukati za decu, a biće priređen i prigodan program.

Paljenje badnjaka počeće u 16 časova u portama crkava na severu Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.