Danas i sutra vršački Vinofest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas i sutra vršački "Vinofest"

VRŠAC - U Vršcu je danas otvoren sajam vina "Vinofest", na kojem je predstavljeno oko 40 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac ocenila je da je ta manifestacija od velikog značaja za turističku i privrednu ponudu Srbije.

"Za Sajam turizma u Beogradu pripremamo brošuru 'Putevi vina'. U poslednje tri godine registrovano je 63 nove vinarije u Srbiji, a među njima Vršac prednjači", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Plamenčeva.

Značaj privatne inicijative

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković rekao je da je za razvoj tog vinogradarsko vinarskog regiona od najvećeg značaja privatna inicijativa i da će lokalna samouprava podržati individualne proizvođače.

"To su porodice koje proizvode preko 10 hiljada litara vina godišnje. Vršac je odavno prepoznat kao vinogradarski region, ali vinski turizam će tek doživeti punu ekspanziju", rekao je Živković.

On je rekao da će se pomoći i "Vršačkim vinogradima" da pronađu nove investitore kako bi lakše prebrodili krizu.

"Vinsko selo"

Na "Vinofestu" se predstavilo i Udruženje "Vinsko selo" sa sedištem u Gudurici kod Vršca, a koje okuplja oko 25 proizvođača vina i rakije sa oko 20 hektara vinograda.

Predsednik Udruženja Stevica Deđanski rekao je da je plan da za pet godina imaju oko 100 hektara vinograda u rodu.

"Na raspolaganju imamo i nekoliko vinskih sala, uređenih u duhu viševekovne tradicije ovoga kraja, kapaciteta i do 80 mesta. Uskoro ćemo napraviti i sopstvene brendove kako bi kvalitetom konkurisali marketingu stranih proizvođača", rekao je Deđanski.

Četvrti sajam vina "Vinofest" u Vršcu otvoren je još sutra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.