Danas i sutra popunjavanje liste želja za upis u srednje škole

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 12:25

Danas i sutra popunjavanje liste želja za upis u srednje škole

Mali maturanti danas i sutra popunjavaju liste želja za upis u srednje škole, što mogu učiniti elektronski i neposredno u svojim školama.

Kako je rečeno za Tanjug u Ministarstvu prosvete, važno je da se popune svih 20 mogućnosti za željene škole i da učenici realno sagledaju svoje rezultate u odnosu na broj poena potrebnih za upis u željene srednje škole.

Kako je navedeno, popunjavanje liste želja elektronskim putem počelo je danas u 8 sati i trajaće do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sutra u 15 sati na portalu "Moja srednja škola". Popunjavanje i predaja liste želja neposredno u osnovnoj školi i unos u bazu podataka moguće je danas i sutra od 8 do 15 časova.

Provera tačnosti liste želja od strane učenika u osnovnim školama, elektronskim putem i neposredno u školi je u subotu 1. jula. Prijem na prigovor učenika na izražene želje i unošenje ispravki neposredno u školi biće istog dana od 8 do 15 časova.

Objavljivanje konačne liste želja biće u nedelju 2. jula do 8 časova.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće objavljeno u ponedeljak 3. jula, do 8 časova.

Rangiranje za upis vrši se na osnovu postignutog uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, uspeha na završnom ispitu i uspehu na takmičenjima.

Iz šestog, sedmog i osmog razreda učenici mogu da ponesu 60 bodova, a na maloj maturi maksimum 40, što znači ukupno najviše 100 bodova.

Iz Ministarstva navode da je prosečan broj bodova, od ukupno 20 na testu - srpski jezik - 10.73, matematika - 11.89, na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali - hemija - 16.06 i fizika - 15.57, zatim iz geografije ostvarili su - 14.63, biologije - 13.93 i istorije - 13.59 bodova.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je 75.853 mesta.

Najviše mesta po obrazovnim profilima planirano je u gimnazijama 24 odsto, zatim u elektrotehnici 11 odsto, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10.4 odsto i na dualnim profilima 3.782 mesta.

Najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su smerovi gimnazija (društveno-jezički, prirodno-matematički i opšti tip) u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu.

Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas i sutra popunjavanje liste želja za upis u srednje škole, a iz ministarstva poručuju: Popunite svih 20 mogućnosti za željenu školu

Izvor: 24sedam.rs, 29.Jun.2023

Popunjavanje i predaja liste želja neposredno u osnovnoj školi i unos u bazu podataka moguće je danas i sutra od 8 do 15 časova

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.