Danas glasanje u SB UN: Ruska i Američka rezolucija na stolu o rešenju sukoba Izraela i Hamasa

Izvor: B92, 25.Okt.2023, 19:16

Danas glasanje u SB UN: Ruska i Američka rezolucija "na stolu" o rešenju sukoba Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti UN glasaće danas o predlozima dve suprotstavljene rezolucije, SAD i Rusije, o sukobu Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Obe zemlje traže da bude usvojena rezolucija Saveta bezbednosti zarešavanje problema nestašice hrane, vode, medicinskog materijala i struje u Pojasu Gaze, ali dok SAD predlažu pauze u sukobima kako bi pomoć ušla u tu palestinsku enklavu, Rusija želi humanitarni prekid vatre.

Rusija je u utorak na sednici Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti odbila da podrži američki predlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze, jer, kako je rekao stalni predstavnik te zemlje u UN Vasilij Nebenzja, u njoj nema poziva na prekid vatre.

Sa druge strane, naveo je da ne postoji razlog da ne bude usvojen ruski nacrt rezolucije u kojem se traži momentalni i održiv prekid vatre, hitno ukidanje naredbe da se stanovnici u Pojasu Gaze presele na jug te oblasti, kao i bezuslovno oslobađanje civilnih talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.