Danas dan D za Sloveniju i Hrvatsku

Izvor: B92, 29.Jun.2017, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas dan "D" za Sloveniju i Hrvatsku

Ljubljana -- Danas je "dan D" za Sloveniju i Hrvatsku. Arbitražni sud u Hagu počeo da čita konačnu presudu o graničnom sporu dve zemlje u Piransom zalivu.

Čitanje, koje je u toku, je predviđeno do 16 časova.

Dok iz Slovenije poručuju da novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. "gluvoj sobi", odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani. Tvrdi se i da u Sloveniji sve više raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opisuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija.

Podseća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda poslednjih dana nazivao istorijskom, a današnji dan presudnim za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

"Proglašenje arbitražne presude biće 'treća prelomna' u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila pre 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša 'konačna granica' s Hrvatskom", rekao je za mariborsku Večer predsednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani i potpredsednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavaoca medjunarodnih odnosa.

Brglez je pozvao građane da sutra i kasnije ne nasedaju na moguće, kako je rekao, spinove i lažne vesti koje će se širiti. Upozorio je da treba verovatni zvaničnoj odluci arbitražnog suda, slovenačke vlade i parlamenta.

Cerar je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao istorijskim događajem za obe države, ali i "danom D" za Sloveniju.

Slovenski mediji danima intenzivno izveštavaju o arbitraži, a Slovenačka tv je najavila specijalne priloge u prajm tajmu vezano za arbitražu i pitanje Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale. Jedinstveno mišljenje zvanične Ljubljane je da presuda arbitražnog suda nema alternativu.

Nekadašnji stručnjak za trgovačko pomorsko pravo Marko Pavliha govori o mogućnosti tužbe protiv Hrvatske u slučaju nepostupanja po presudi. On je, naime, za Slovenački radio izjavio da u implementaciji presude arbitara ne očekuje incidente te kaže da Slovenija u prvim danima nakon njene objave mora delovati suzdržano, istrajno koristeći diplomatska, a ne druga sredstva.

"Ali, ako bi Hrvatska i dalje odbijala svaku pomisao da prihvati arbitražnu presudu, onda bi Slovenija kao o krajnjem sredstvu trebala razmišljati o tužbi protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu", smatra Pavliha.

Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci uglavnom provode u Hrvatskoj.

Pošto zvanični Zagreb ne priznaje odluku o arbitraži, iz Berlina im je danas poručeno, preko Ambasade u Zagrebu, da prihvate presudu Arbitražnog suda.

"Međunarodno arbitražno sudstvo vredan je instrument međunarodnog prava i igra važnu ulogu u rešavanju međudržavnih sporova", poruka je Berlina.

U saopštenju se podseća da su se u vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. novembra 2009.

Stoga je, nezavisno od sadržaja odluke, sa stanovišta nemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati i da ih strane moraju primeniti.

"Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primerom", poruka je Berlina koju je saopštila nemačka Ambasada u Zagrebu.

Oglasio se i bivši švedski premijer i šef diplomatije Karl Bilt porukom da će međunarodna zajednica u ovom slučaju najverovatnije stati na stranu Slovenije. "Međunarodna zajednica će verovatno snažno podržati zaključke arbitraže u hrvatsko-slovenskom sporu", napisao je Bilt na Tviteru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.