Danas USTAJE Crna Gora: Počinju opet litije, pišu se nova žitija – NE DAMO SVETINJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 10:22

Danas USTAJE Crna Gora: Počinju opet litije, pišu se nova žitija – NE DAMO SVETINJE

Nakon više meseci pauze, zbog pandemije korone, i mera Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje zaraznih bolesti, danas se i zvanično nastavljaju litije. 

Poziv mitropolita Amfilohija, dugo čekan od naroda u Crnoj Gori, došao je pre par dana, nakon nezapamćenog varvarskog rušenja konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Ulcinju.

U proteklom periodu, saslušani i pritvoreni su brojni sveštenici, u Nikšiću, Beranama, Tivtu, Podgorici, a 72 sata u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pritvoru je bio vladika budimljansko-nikšićki Joanikije sa osam sveštenika.

Litije, kao gorski venac, savremene Crne Gore, počele su zbog usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se želi oteti imovina jedinoj pravoslavnoj kanonskoj crkvi u Crnoj Gori – Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Desetine i stotine hiljada građana danima su na kiši, snijegu, vetru, pokazivali šta misle o takvom zakonu. Većinska Crna Gora danas opet ustaje, i kreću litije.

O obnovi litija svoje mišljenje su dali kolumnisti portala In4s i aktivisti Boško Vukićević i Igor Damjanović.

- Znalo se da je obnavljanje veličanstvenih litija nakon kraja epidemije neminovnost, a samo je bilo pitanje trenutka kada će naša Crkva najaviti novi početak molitvenih hodova za odbranu svetinja. Rekao bih da su crkveni velikodostojnici odabrali idealan trenutak za obnovu litija - ocenio je Vukićević.

- S jedne strane oni nisu podlegli pritiscima koji su dolazili od određenih segmenata antirežimskog ambijenta, tj. naopakim savetima o nastavku litija za vrijeme epidemije. Takav nepromišljen radikalizam bi čitavom procesu odbrane svetinja neizostavno nanio nenadoknadivu štetu. S druge strane, velikodostojnici nisu popustili ni pred krajnje agresivnim ponašanjem režimskih struktura, koje i dalje pokušavaju da na sve moguće načine spriječe nastavak molitvenih hodova.

Vukićević: Obnavljanje litija neminovnost nakon završetka epidemije

- Naše sveštenstvo je - po rečima Vukićevića - režimu jasno stavilo do znanja da ni po koju cenu neće prihvatiti oduzimanje svetinja niti promenu ustrojstva Crkve, i stiče se utisak da naši velikodostojnici u čitavom ovom procesu nisu napravili nijednu jedinu grešku. Oni su delali poput nekog perfektnog pravoslavnog mehanizma, čije su kretnje nebeskog nadahnuća.

Za razliku od našeg sveštenstva, vlast je srljala iz greške u grešku, i čini se da čelnici kleptokratije tokom cele aktuelne krize nisu napravili nijedan ispravan potez. Uzroci ponovljenih političkih grešaka nalaze se u režimskoj nervozi i panici, tj. nemoći pronalaska odgovora na fenomen litija, koje njihovom masovnošću i protestnom mirnoćom i dostojanstvenošću predstavljaju jedinstvenu pojavu u Evropi, istakao je Vukićević i dodao:

- Krajnje agresivni postupci režima, tj. hapšenja sveštenika, političkih neistomišljenika, neprestani nasrtaji na slobodu mišljenja i izražavanja u vojsci i policiji – samo su neki od pokazatelja takve nervoze i panike.

Vlast je i virus korona brutalno koristila u političke svrhe, služeći se NKT – entitetom čija je formalna dužnost borba protiv epidemije i zaštita zdravlja građana, a čiji je suštinski zadatak bio da se surovo obračunava sa protivnicima trodecenijskog režima i da spriječi obnovu litija. No, sve su prilike da je licemerna i prevarantska uloga ovog tela pročitana od slobodnog građanstva.

Vukićević se osvrnuo na prijetnje direktora policije Veselina Veljovića.

- Što se tiče pretnji direktora policije, tj. njegove najave zabrane litija – njih treba ozbiljno shvatiti. Tim prije što gospodin Veljović često izlazi iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja i nastupa u ulozi glasnogovornika vladajuće partije. Umjesto dužnosti zaštite ustavnog poretka i države, on obavlja poslove branitelja ideologije i politika višedecenijske vlasti - istako je Vukićević i dalje dodao:

- Direktor policije se često javno bavi i temama koje nisu deo njegovih kompetencija i dužnosti; tako je zapanjio istoričare bizarnom izjavom da - Nemanjići nisu utemeljeni u Crnoj Gori - dok se nedavno pojavio i u ulozi epidemiologa, iznoseći neke podatke o zarazi koji nemaju uporišta u proteklim dešavanjima. Neka vrsta ostrašćenosti gospodina Veljovića, tj. njegov nimalo prijateljski odnos prema Crkvi i vernom narodu, a koji ne bi smeo biti javno manifestovan s obzirom na položaj koji pokriva, mogao se videti i tokom jedne od najmasovnijih litija. Tada je direktor policije razvio državnu zastavu na svom balkonu, u pokušaju provokacije i prkosa prema narodu koji je šetao na ulici.

- Ne pretpostavljajući da takav gest od strane litijaša neće biti doživljen kao provokacija, s obzirom na činjenicu da se zvanična državna zastava koristila i tokom nekih molitvenih hodova - podsetio je Vukićević.

Međutim, strastvenim isticanjem državne zastave gospodin Veljović je efektno pobio svoju tezu o neutemeljenosti Nemanjića u Crnoj Gori. Naime, dvoglavi orao sa zastave upravo je Nemanjićkog porekla, dok ga je srpska vladarska dinastija preuzela iz vizantijske heraldike.

- Tako je gospodine Veljoviću: srpstvo ne samo da je utemeljeno u Crnoj Gori, već Crne Gore ne bi bilo, niti je može biti, bez srpstva. A litije više niko ne može zaustaviti - poručio je Vukićević.

Damjanović: Litije su najpozitivnije kretanje u Crnoj Gori

- Protesne litije, koje su na ulice crnogorskih gradova izvele zimus preko 100.000 ljudi, najpozitivnije je kretanje u crnogorskom društvu koje se desilo tokom poslednjih nekoliko decenija - ocenio je Igor Damjanović.

- Očekujem da će sa litija nastaviti da se šire poruke mira, ljubavi i tolerancije, nasuprot porukama mržnje, podela i netrpeljivosti koje je emituju šef režima Milo Đukanović i njegovi poltroni.

- Podmetanja, klevete i pretnje koje su ovih dana predstavnici vlade, vladajuće partije i direktor policije Veselin Veljović iznosili na račun pravoslavne crkve najbolje ilustruju kakvu nervozu u redovima režima izaziva obnova litija - istakao je Damjanović i dodao:

Nadam se da će se pravoslavni vernici u ponovo velikom boju pojaviti na litijama. Masovnost je bitna, jer upravo to faktor koji će sprečiti režim da primeni silu kojom preti direktor Veljović, odnosno ubaci provokatore sa zadatkom da izazovu incidente i tako litije kompromituju u javnosti.

- Provokatori su oproban metod obesmišljavanja i kompromitacije i obesmišljavanje protesta premjenjivan na mitingu protiv priznanja tzv. države Kosovo, protestima Demokratskog fronta 24. oktobra 2015. i protestima pristalica Momira Bulatovića u januaru 1998. godine. Stoga, ukoliko danas izađemo masovno i budemo dostojanstveno protestovali kao zimus, na sve spremni Milo Đukanović biće nemoćan da primijeni silu i preostaće mu samo da nastavi da se davi u živom blatu fašizma - poručio je Damjanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.