Danas: Indijci koji rade na infrastrukturnim projektima mesecima bili žrtve radne eksploatacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2020, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Indijci koji rade na infrastrukturnim projektima mesecima bili žrtve radne eksploatacije

Više od stotinu indijskih državljana na privremenom radu u Srbiji mesecima su žrtve radne eksploatacije, i to radeći na najvećim državnim infrastrukturnim projektima, uz ekstremno nepovoljne ugovore koji su, prema tvrdnjama stručnjaka, nezakoniti u našoj zemlji, piše u današnjem broju dnevni list "Danas" pozivajući se na izveštaje nevladine organizacije ASTRA i Udruženih sindikata "Sloga".

Na tapetu da eksploatiše strane radnike našla se kraljevačka firma "Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << d.o.o.", čiji su se radnici iz Indije, koji su bili angažovani na izgradnji kapitalnih projekata u Srbiji, obratili nevladinoj organizaciji posvećenoj iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i radne eksploatacije ASTRA sa žalbom da im se krše radna i osnovna ljudska prava, kao i da im poslodavac ne isplaćuje dogovorenu zaradu.

Iz organizacije ASTRA su za "Danas" potvrdili da su im se obratili indijski radnici zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11, koji su naveli da poslodavac kasni sa isplaćivanjem plata, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja iako za to nema zakonski osnov, i na loše uslove rada.

"Epilog je takav da je deo radnika već otišao u Indiju bez zaostalih plata a oko 15 radnika će otići uskoro, uz to da svako od njih treba da dobije i po 100 evra, od 360 dolara koliko im je bila obećana mesečna plata za rad u Srbiji, uz dodatno plaćanje prekovremenog rada", navode iz ASTRA.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović izjavio je za Danas da je reč "o klasičnoj prevari u kojoj je srpski poslodavac, znajući da su plate u Indiji još niže nego u Srbiji, iskoristio radnike iz te zemlje zbog čega mora da bude sankcionisan".

"U Indiji su uslovi rada veoma teški, zarade niske, a zakoni vezani za oblast rada se krše, tako smo informisani od strane indijskih kolega. Shodno tome sasvim je normalno da su se radnici iz Indije odlučili da za obećanu platu od 360 dolara mesečno dođu da rade u Srbiji. Ubeđen sam da je srpski poslodavac, računajući da su oni navikli na loše uslove rada i na neinformisanost o njihovim pravima, u startu hteo da ih zakine za zarade", kazao je Veselinović.

On je rekao da je dovoljno sabrati broj radnika sa brojem neisplaćenih zarada i videti koliko je to novca, kao i da zbog toga, ali i zbog kršenja zakonskih rešenja u Srbiji, poslodavac koji je zaposlio ove radnike trebalo bi da bude kažnjen i da mu bude oduzeta dozvola da radi na infrastrukturnim projektima u Srbiji.

"Objektivnu krivicu za patnje indijskih radnika ima i država Srbija. Reč je o kapitalnim projektima. Kako je moguće da nije bilo kontrole srpskih podizvođača odnosno kako je moglo da se desi da poslodavac krši propisane zakonske procedure i rešenja i na nehuman način postupa sa stranim radnicima", kazao je Veselinović i dodao da bi shodno tome država trebala da obešteti Indijce koji su ostali bez dve i po zarade.

Vlasnica firme "Nikolić d.o.o." Nina Nikolić izjavila je za Danas da "nije tačno da ta firma indijskim radnicima duguje dve i po plate, kao i da u štrajku učestvuje samo mali deo radnika", dodajući da je došlo do kašnjanja samo novembarske plate, "zato što su toj firmi poslovni partneri dugovali novac".

"Zbog toga je manji deo radnika stupio u štrajk sa zahtevom da im se odmah isplati zarada i da im naša firma kupi karte za povratak u Indiju. Naglašavam da je po ugovoru koji su potpisali precizirano da poslodavac kupuje povratne karte radnicima samo ako na građevini ostanu angažovani do završetka radova. U slučaju da otkažu ranije precizirano je da sami obezbede povratnu kartu", kazala je Nikolić.

Ona je potvrdila da je "tačno da je desetak radnika odletelo za Indiju", kao i da je "oko 100 radnika iz Indije i dalje ostalo da radi na gradilištu u svojstvu zaposlenih".

"Danas" navodi da je tokom prošle godine inspekcija rada protiv firme "Nikolić d.o.o." podnela dve krivične prijave, jednu zbog toga što neki od Indijaca nisu imali radne dozvole a drugi zbog toga što poslodavac inspekciji rada nije nije pokazao svu potrebnu radno-pravnu dokumentaciju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.