Danas: Da li Srbija treba da strepi zbog Makedonije?

Izvor: B92, 06.Mar.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Da li Srbija treba da strepi zbog Makedonije?

Gde je doneta "albanska platforma" koja je postala problem za Makedoniju, a sasvim nužno predstavlja i izvor nestabilnosti na Balkanu?

Predsednik DUI Ali Ahmeti je tvrdio da je platforma sačinjena u Skoplju, dok je pokret Besa poslao pismo Ediju Rami u kom podseća javnost da je to učinjeno u Tirani i pod njegovim pokroviteljstvom, piše beogradski Danas.

Po svemu sudeći pozivana, pa čak i prozivana, sa više strana Makedonska akademija nauka se, povodom aktuelnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događaja u Makedoniji, oglasila početkom prošlog vikenda.

Suština tog saopštenja data je u njegovoj poslednjoj rečenici gde MANU poručuje da će se o "sadržaju i ustavnosti svakog ponuđenog zakonskog rešenja iz ove sfere, MANU izjasniti tada kada takva rešenja budu dostavljena na javni uvid i raspravu".

MANU bi mogla biti osumnjičena da se, uostalom pametno, izvlači, ali sušta je istina da makedonska javnost pojma nema o čemu su pregovarale makedonske stranke sa albanskim, oko čega se nisu složile, a oko čega su se saglasile. Jer izjave o sadržaju tih pregovora koje daje jedna strana odmah bivaju demantovane, a ponekad, zanimljivo, ne baš demantovane nego ismejane sa druge strane.

Jedini dokument koji je javnosti dat na uvid je Zajednička platforma albanskih parlamentarnih stranaka koja sadrži sedam, ne može biti jasnijih zahteva. Ipak, mada je do pred kraj prošle nedelje izgledalo jasno da su tu Platformu tri albanske stranke u Makedoniji sačinile i potpisale u Tirani, pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edi Rame, lider DUI Ali Ahmeti je odjednom preko Fejsbuka objavio da je platforma, na inicijativu njegove stranke, sačinjena i potpisana u Skoplju. Međutim, kako je preneo skopski Dnevnik, mediji u Albaniji su objavili da je albanski pokret Besa uputio pismo albanskom premijeru u kome je tvrdnje Ahmetija o Skopskoj platformi kategorično demantovao - platforma je doneta, kako je rečeno, pod okriljem Rame u Tirani!

Identičnim pobijanjem izjava izjavama praćeni su pregovori dve makedonske stranke sa tri albanske stranke koje iza platforme stoje. Najpre DUI i VMRO-DPMNE se izjavama nisu složili oko toga zbog čega su njihovi pregovori propali. Mada za uspeh pregovora DUI-VMRO-DPMNE nije ni bilo šansi budući da je međunarodna zajednica vanredne parlamentarne izbore organizovala radi eliminacije Nikole Gruevskog, a DUI se nikad nije umorio od ponavljanja da ništa neće raditi bez dogovora s prijateljima iz međunarodne zajednice. A tek oko toga oko čega su se DUI i Socijaldemokratski savez dogovorili pre nego što je lider SDSM dobio potpise albanskih stranaka pravi je haos.

Zbog nesumnjive povezanosti regiona, za nas u Srbiji su od interesa sve tačke albansko-makedonskog dogovora, ali najurgentnije je pitanje "usvajanje rezolucije u Sobranju Makedonije kojom se osuđuje genocid nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu 1912-1956." što je poslednji stav prve od sedam tačaka albanske platforme. Demokratska partija Srba u Makedoniji tvrdi da se u toj rezoluciji "izričito traži da srpski narod bude proglašen genocidnim za navodne zločine nad albanskom manjinom u Makedoniji između dva svetska rata". Mada je SDSM najpre negirao da je usvajanje ovakve rezolucije prihvatio, potpredsednica te stranke Radmila Šekerinska u TV intervjuu je praktično potvrdila da ta stranka ne samo što je prihvatila zahtev nego i sama smatra da takva rezolucija ima mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.