Danak u krvi - odlazak na stipendiju ili surova odmazda? VIDEO

Izvor: B92, 01.Jun.2020, 14:18

Danak u krvi - odlazak na stipendiju ili surova odmazda? VIDEO

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i član Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski sukobili su se danas.

Njih dvoje raspravljali su zbog pitanja danka u krvi i istorijskom značenju tog običaja koji je Otomansko carstvo uvelo tokom vladavine na Balkanu, kao i o terminu Sandžaka, koji se neformalno koristi za oblast Raške.

"Ja misim da je vreme osmanske okupacije odavno je prošlo, mi nemamo više sandžake, begove, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paše, vezire, imamo institucije. Mislim da svima nama treba da bude u cilju da izgradimo institiucije koje će služiti svim građanima Srbije, dakle i muslimanima", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je napomenula da termin Sandžak nije ustavna kategorija u Srbiji i dodala da Zukorlić insistira na promeni Ustava i mogućnosti autonomije Raške oblasti.

Zukorlić je kazao da su njegove teze o danku u krvi kao svojevrsnom sistemu napredovanja u otomanskj hijerarhiji naučne, te da je on tu temu izučavao.

Kao osnovu za svoje tvrdnje Zukorlić navodi da, u slučaju da je danak u krvi zaista postojao, nakon 500 godina okupacije ne bi ostao nijedan Srbin.

"Ljudi koji su postali uspešni u Istanbulu, odnosno Carigradu, su se zalagali da i drugi pođu njihovim putem i postanu paše ili veziri. Oni su vršili pritisak na porodice, pogotovu na majke, da pošalju svoju decu", rekao je on i dodao da je to "isto kao slanje dece u Ameriku na studiranje danas, od čega bi za 100 godina mogla da se napravi tragedija".

Milica Đurđević Stamenkovski je kazala da današnji odlazak na školovanje ne podrazumeva promenu imena, prezimena i verskog opredeljenja, kao što je to bio slučaj sa dankom u krvi.

Opširnije u video-snimku:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.