Dan žalosti u Makedoniji

Izvor: B92, 02.Jan.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Makedoniji

Skoplje -- U Skoplju je u 95. godini umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov. U Makedoniji danas dan žalosti.

Kiro Gligorov rođen je 3. maja 1917. godine u Štipu.Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Skoplju, a Pravni fakultet u Beogradu.

Bio je učesnik Narodno-oslobodilačkog rata od 1941. godine. Gligorov je bio većnik II zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), sekretar inicijativnog odbora za sazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zasedanja ASNOM i član Prezidijuma privremene Narodne skupštine Jugoslavije.

U Jugoslaviji je obavljao niz dužnosti: pomoćnik generalnog sekretara vlade FNRJ, pomoćnik ministra za finansije vlade FNRJ, zamenik direktora Saveznog zavoda za društveno planiranje, savezni sekretar za opšteprivredne poslove, savezni sekretar za finansije, potpredsednik SIV-a, član Predsedništva SFRJ i član CK SKJ.

Više puta je biran za poslanika Savezne skupštine, a od 1974. godine za predsednika Skupštine SFRJ sa mandatom od četiri godine.

Bio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Za predsednika SR Makedonije izabran je 27. januara 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Republike Makedonije u dva mandata. Tu funkciju je napustio 19. novembra 1999.

Na Gligorova je 3. oktobra 1995. izvršen atentat u centru Skoplja kada je teško ranjen i ostao bez jednog oka. Izvršioci atentata nikada nisu otkriveni.

Objavio je veći broj naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije. Bio je član Saveza komunista, a potom Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM). I na funkciji, ali i kasnije, Gligorov je bio političar sa najvišim renomeom u Makedoniji.

„Predsednik Gligorov je bio glas razuma ne samo u Makedoniji nego u celom regionu, u vreme kada je oko nas besnelo nacionalističko ludilo i kada su se vodili krvavi etnički ratovi. Najviše zahvaljujući njemu Makedonija je postala nezavisna i međunarodno priznata država mirnim putem," rekao je Branko Crvenkovski, bivši predsednik Makedonije.

„Kiro Gligorov je jedinstven čovek koji je učestvovao u dva važna događaja - u formiranju Antifašističkog Sobrania Narodnog oslobođenja Makedonije 1944, kada je formirana republika, tada u sklopu Jugoslavije i 1991. kada je proglašena nezavisnost. On je prvi čovek koji se generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obratio na makedoskom jeziku," rekao je Stojan Andov, nekadašnji predsednik Sobrania.

Imao je suprugu Nadu, sina Vladimira i kćerke Donku i Ljiljanu.

Kiro Gligorov biće sahranjen sutra na gradskom groblju Butov u Skoplju. Njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen samo u

krugu porodice.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu povodom smrti prvog predsednika samostalne Republike Makedonije Kire Gligorova.

"Vama i gradjanima Makedonije izražavam najdublje saučešće povodom smrti predsednika Gligorova", navodi se u telegramu saučešća, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Povodom smrti Kire Gligorova saučešće je uputio i predsednik Hrvatske Ivo Josipović kao i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

"Njegov je odlazak gubitak ne samo za Makedoniju, nego i za ceo region", poručuje Mesić i prisetio se svog prijateljstva s Gligorovom, koje je započelo još u doba Jugoslavije, a nastavilo se i intenziviralo u vreme Mesićevih predjedničkih mandata.

Pogledajte kako je Kiro Gligorov za Slobodnu Evropu govorio o raspadu SFRJ.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Kiro Gligorov

Izvor: Mondo, 02.Jan.2012

U Skoplju je umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov.

Nastavak na Mondo...

Preminuo Kiro Gligorov

Izvor: VOA, 02.Jan.2012

Prvi demokratski izabrani predsednik Makedonije, Kiro Gligorov, preminuo je u Skoplju u 95. godini života

Nastavak na VOA...

Umro Kiro Gligorov

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jan.2012, 01:00

SKOPLJE, 2. januara 2012. (Beta) - U Skoplju je umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov. Kiro Gligorov rodjen je 3. maja 1917. godine u Štipu, a umro je u nedelju uveče. Bio je učesnik Narodno-oslobodilačkog rata od 1941. godine, u Jugoslaviji je obavljao niz dužnosti....

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.