Dan žalosti u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Hrvatskoj

Osam osoba uhapšeno zbog železničke nesreće na pruzi Zagreb-Split u kojoj je poginulo šest, a povređeno 55 osoba. Među uhapšenima Ivan Medak, šef ekologije i zaštite "Hrvatskih Železnica". Zbog teške nesreće Dan žalosti u Hrvatskoj.

Hrvatska policija uhapsila je osam osoba zbog železničke nesreće koja se u petak dogodila u Rudinama kod Kaštela na pruzi Zagreb-Split, javljaju hrvatski mediji. Među uhapšenima je i Ivan Medak, šef ekologije i zaštite "Hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Železnica".

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću telegram sa izrazima saučešća povodom železničke nesreće kod Rudina.

I predsednik vlade Republike Srbije Mirko Cvetković je izrazio saučešće premijerki Republike Hrvatske Jadranki Kosor.

"Molim Vas da povodom ove tragedije, u ime Vlade Republike Srbije i u moje lično ime, primite najiskrenije saučešće i da porodicama nastradalih i hrvatskom narodu prenesete izraze našeg saosećanja", navodi se u Cvetkovićevom telegramu.

Medak je oko 14 časova došao na informativni razgovor u policiju, nakon čega je uhapšen.

Za sada je poznato da je uhapšen direktor firme "Intrejd" Ivan Tomašković i Jozo Bazina koji su "Hrvatskim železnicama" isporučili sporno protivpožarno sredstvo.

Uhapšen je i Drago Rogulj, šef odeljenja za zaštitu od požara i ispostave splitskog tima za ekologiju, Tihomir Grgec, šef nabave na "Hrvatskim železnicama" i još jedna osoba u HŽ-u.

Petoro uhapšenih biće prebačeni u Split radi dalje krimininalističke obrade, dok će se troje braniti sa slobode.

Kad porastem biću Luka

Medak je na mesto direktora tog odeljenja dospeo nakon pisma predsedniku Sabora, tadašnjem poslaniku iz redova Hrvatske demokratske zajednice, Luki Bebiću, posle čijeg je objavljivanja u Hrvatskoj izbio popriličan skanda, ali bez posledica po aktere.

"Znam da ste Vi oba puta posredovali u rješavanju ove agonije, ali očito Vas ne uvažavaju. Još od ranog djetinjstva Vi ste bili moj uzor i uvijek sam nastojao upiti što više vašeg znanja, kopirao sam Vaše držanje i komunikaciju s ljudima i maštao da jednoga dana poput Vas odem u veliku sredinu, završim studij, zaposlim se i uspijem u životu. U svemu sam uspio, ali ostao je sporan posao", navodi se u Medakovom pismu iz 2006. godine.

Ubrzo nakon objavljivanja ovim pisama, Medak je postavljen za direktora ekologije i zaštite u Hrvatskoj železnici, jedinog preduzeća u sklopu te kompanije koje posluje sa gubicima.

Dan žalosti 

Zbog teške nesreće voza u Rudinama, kod Kaštela u blizini Splita, u Hrvatskoj je Dan žalosti. Na gradskom groblju Lovrinac u Splitu održana je komemoracija za sve žrtve tragedije.

Od nastradalih se u ime Vlade Hrvatske oprostio ministar saobraćaja Božidar Kalmeta, koji je njihovim porodicama obećao da će odgovorni za tragediju biti kažnjeni.

U nesreći, zbog iskakanja voza iz šina, život je izgubilo šest osoba, a 55 teže i lakše povređeno. Na bolničkom lečenju zadržano je 13 ljudi.

Komisija za istraživanje uzroka nesreće voza Hrvatskih železnica završila je prikupljanje informacija i materijala sa mesta događaja, saopšteno je u Zagrebu.

Nastavlja se rad na analizi prikupljenog materijala. Istovremeno pruga se popravlja na delu na kojem je to moguće, pošto ostaci voza još nisu uklonjeni sa mesta nesreće. Prema naredbi komisije počelo je pranje pruge na kojoj je retardant, nezapaljivo sredstvo za premazivanje železničkih pragova, prosut.

Posle uklanjanja, na mesto nesreće trebalo bi da stigne voz sa dizalicom koji će ukloniti ostatke voza. Deonica pruge Perković-Split, na kojoj se dogodila nesreća, i dalje je zatvorena za železnički saobraćaj.

Nakon što je gornji sloj retardanta TG 300 jutros vrućom vodom uklonjen sa šina, prva testiranja su pokazala da se donja, masna emulzija ne može skinuti samo vrućom vodom. Pruga neće biti brzo očišćena pošto je masnom emulzijom poliveno, ne samo mesto nesreće nego ukupno 11 i po kilometara šina.

Vozovi ispravni

"Uzrok nesreće je sredstvo za protivpožarnu zaštitu koje je naneseno na prugu", rekao je, posle uviđaja, istražni sudija Davor Svalina. U toku je veštačenje crne kutije voza.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko potvrdio je da rezultati dosadašnje policijske istrage ukazuju da su nagibni vozovi ispravni, a da je za tragediju kod Kaštela kriva je emulzija za premazivanje pragova.

Hrvatska policija je izdala nalog za zaplenu dokumentacije vezane za postupak javne nabavke retardanta, nezapaljivih sredstava korišćenih za premazivanje pragova. Uzorci retardanta poslati su na analizu u Centar za kriminalistička veštačenja.

Ministar Karamarko izjavio za HTV da je juče obavljeno testiranje: jedna lokomotiva je vozila po nenamazanim i po namazanim šinama.

"Ispitivanje je pokazalo da je emulzija na šinama za tri puta produžila zaustavni put lokomotive. Policija istražuje ko je odgovoran za nabavku emulzije, da li je ona bila atestirana i da li je dobavljač legalno ušao u sistem nabavke", rekao je ministar. 

Sindikat traži smenu

Sindikat mašnovođa Hrvatske zatražio je ostavku predsednika Uprave Hrvatskih Železnica Zorana Popovca, zbog pritisaka na interno telo koje istražuje nesreću.

Predsednik Sindikata Nenad Mrgan je rekao da je protivpožarno hemijsko sredstvo na mestu nesreće, umesto oko šina, bilo posuto po samim šinama i da je bilo veoma gusto.

"Izgleda da smesa nije bila prethodno testirana. Bilo bi dobro kada bi se neko pozabavio pitanjem zašto je Uprava HŽ Holdinga promenila dobavljača i zašto se odlučila za firmu koja nema licenciju za prodaju takve vrste hemijskih sredstava", rekao je Mrgan.

Emulziju je za HŽ nabavio "Intrade", privatna porodična firma koja se bavi proizvodnjom i distribucijom hrane za kućne ljubimce, aditivima za stoku i distribucijom putnih torbi.

Zoran Popovac je izjavio da će sačekati rezultate istrage i potom odlučiti da li će podneti ostavku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odložen početak turnira u Umagu

Izvor: Sportal.rs, 26.Jul.2009, 15:25

Početak takmičenja u glavnom žrebu teniskog turnira u Umagu odložen je za utorak zbog dana žalosti u Hrvatskoj. Vlada Hrvatske je dan žalosti proglasila zbog železničke nesreće kod Splita u kojoj je poginulo šest, a povređeno 50 ..

Nastavak na Sportal.rs...

Dan žalosti u Hrvatskoj

Izvor: Cafe.ba, 27.Jul.2009

Zbog teške željezničke nesreće, koja se dogodila u petak kod Kaštela, u blizini Splita u Hrvatskoj je danas Dan žalosti.

Nastavak na Cafe.ba...

Hapšenja zbog železničke nesreće

Izvor: B92, 27.Jul.2009

Beograd, Zagreb -- Hrvatska policija uhapsila je osam osoba koje povezuje sa železničkom nesrećom kod Splita, u kojoj je u petak poginulo šest, a povređeno 55 putnika...Prema rečima portparola direkcije policije Krunoslava Boroveca, pet osoba je uhapšeno na području Zagreba, a tri na području...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.