Dan za glasanje

Izvor: RTS, 14.Jul.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan za glasanje

U toku izjašnjavanje poslanika o 13 zakonskih akata, među kojima su Izmene zakona o obrazovanju i vaspitanju, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o godišnjim izveštajima nekoliko regulatornih tela. Posle glasanja, nova sednica.

Poslanici Skupštine Srbije izjašnjavaju se o 13 zakonskih i drugih akata, među kojima su zakoni iz oblasti bibliotekarstva, kao i predložene izmene zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Skupština se izjašnjava i o godišnjim izveštajima nekoliko regulatornih tela - izveštajima o radu za 2010. godinu poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, kao i izveštajima o sprovođenju zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o zaštiti podataka o ličnosti.

Poslanici će se, takođe, izjasniti i o predloženim rešenjima koja uređuju oblast proizvodnje i prometa optičkih diskova. Glasa se i o izboru predsednika i članova Komisije za hartije od vrednosti.

Posle glasanja za 12 časova zakazana je nova, sedma sednica, na kojoj će se raspravljati o Predlogu izmene Zakona o lokalnim izborima i o izveštaju o radu zaštitnika građana za 2010. godinu.

Zakon o lokalnim izborima predviđa da se mandati odbornicima dodeljuju po redosledu sa liste i precizira način podnošenja ostavki. Uvodi se obaveza da na izbornim listama svaki treći kandidat bude žena.

Skupština je juče razmotrila ukupno 71 amandman i to 57 koliko je uloženo na predložene Izmene zakona u oblasti obrazovanja i 14 na rešenja u oblasti doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

DSS i SRS ukazali su da je potrebno strože zaštiti podatke o učenicima u jedinstvenoj bazi kako oni ne bi bili zloupotrebljeni.

Za poslanike DSS-a je sporno što se predloženim izmenama Ministarstvo prosvete meša u posao Ministarstva za ljudska i manjinska prava po pitanju zaštite podataka o ličnosti, jer smatraju da kada više organa radi isti posao "od tog posla nema ništa".

Radikali smatraju da predložene izmene zakona predviđaju prikupljanje previše podataka o učenicima i da bi to moglo dovesti do zloupotrebljavanja tih podataka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.