Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2013, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve genocida

BEOGRAD - Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida. Vence su položili i Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije, delegacije Udruženja bivših zatočenika, opštine Novi Beograd, Muzeja žrtava genocida, Jevrejske i Romske zajednice u Srbiji, kao i ambasadori Izraela i Nemačke.

Cveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na spomenik položio je i osamdesetosmogodišnji Lazar Krstajić, nekadašnji zatočenik ovog logora, a na spomenik su po cvet položili i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je grupa zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu izvela proboj.

Od 1941. do 1945. godine u Jasenovcu su ubijene stotine hiljada civila, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, uključujući i hiljade dece u logoru u Jastrebarskom. Najozloglašeniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.