Dan sećanja na umrle od side

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2010, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na umrle od side

Na Trgu Republike u Beogradu danas je, u organizaciji internacionalne organizacije "Dance4life", simbolično obeležen 17. maj, Međunarodni dan sećanja na preminule od side. Slične aktivnosti, kojima se na položaj osoba koje žive sa HIV-om i one koje su usmerene ka smanjenju njihove diskriminacije, organizovane su danas širom Srbije.

Neophodno je zaustaviti diskriminaciju nad obolelima od side, jer problem HIV virusa nije samo zdravstene prirode, već on utiče i na društveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << život, rekla je menadžer ove organizacije za odnose s javnošću Jelena Vejnović.

Ona je objasnila da problem HIV virusa nije samo zdravstene prirode jer on utiče i na društveni život.

"Moramo se boriti da obolelima od side omogućimo normalan život", dodala je Vejnović. Volonteri organizacije napravili su kartonski zid na kojem je ispisana poruka "Oslonite se na nas".

Na taj način simbolično je upućena poruka da se ljudi mogu osloniti na obolele od HIV, objasnila je Vejnović.

Već 27 godina današnji datum se obeležava širom sveta, a ove godine, na globalnom nivou pod sloganom "Osvetlimo ljudska prava“.

Aktivnosti podrazumevaju niz akcija kao što su paljenje sveća i prikupljanje poruka u znak sećanja na osobe preminule od side, edukacija, javni časovi, podela informativno-edukativnog materijala i kondoma.

Pored Beograda, Dan sećanja na umrle od side je obeležen u Pančevu, Šapcu, Subotici, Nišu, Zaječaru, Negotinu, Kragujevcu, Kruševcu, Požarevcu, Somboru, Čačku. Aktivnosti će sprovoditi brojne institucije i nevladine organizacije uključene u borbu protiv side.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 1984. do kraja 2009. godine u Srbiji je registrovano 2.440 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1.489 osoba obolelo od side, a 1.042 HIV pozitivne osobe su umrle.

Početkom ove godine 1.398 osoba živelo je sa HIV-om u Srbiji. Samo u 2009. godini novootkriveno je 122 inficiranih.

Kampanja "Ako reskiraš treba da se testiraš - bolje da znaš!“, koju Ministarstvo zdravlja sprovodi u maju i junu 2010. godine, ima za cilj podizanje svesti i edukacija javnosti o značaju savetovanja i testiranja na HIV kao prevenciji, ali i ukazivanje na važnost da se HIV otkrije na vreme, navedeno je u saopštenju.

Procenjuje se da bar još 1.500 osoba ne zna da je inficirano HIV-om, jer infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, a jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik testira.

Od 1997. godine terapija za lečenje ove bolesti je dostupna i besplatna u Srbiji za sve zdravstvene osiguranike kojima je lečenje potrebno, a od 2000. godine registrovano je značajno smanjenje broja obolelih i umrlih od side.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.