Dan sa nebeskim spasiocima

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sa "nebeskim" spasiocima

Ruski avioni, koji učestvuju u gašenju požara na lokacijama u Srbiji i regionu, stacionirani su na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu. Gašenje požara, kako kažu, doprineće i učvršćivanju odnosa Rusije i Srbije.

Pet ili šest puta dnevno "berijev" i "iljušin" sleću i poleću sa niškog aerodroma, na kome se pune vodom i kerozinom. Od trenutka sletanja "berijevu" je potrebno petnestak minuta da primi najviše 12 tona vode.

 

Ruski avioni, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učetvuju u gašenju požara na lokacijama u Srbiji i regionu, stacionirani su na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, u Srpsko-ruskom humanitarnom centru  za reagovanje u vanrednim sutuacijama, koji je otvoren u aprilu ove godine.

Saradnja je dogovorena sporazumom između Srbije i Ruske federacije, koja je prvi put svoje letelice za gašnje požara poslala u Srbiju pre pet godina.

Među tročlanom posadom je i tridesetjednogodišnji pilot Georgi Kočkarev, koji je i prošle godine gasio požare u Srbiji.

"Vetar otežava gašenje požara. Na planinama su drugačija strujanja koja raspiruju vatru. Prema požaru letimo na 1.000 metara visine, a vodu bacamo sa pedest do sedamdeset metara", kaže Kočkarev. 

Transportnom "iljušinu", najvećoj letelici za požare sa rasponom krila od pedeset metara,  do Tare je od Niša potrebno 25 minuta leta. Nosi najviše 42 tone vode i u vazduhu neprekidno može da bude deset sati. Njegova posada je do sada gasila požare u Grčkoj, Portugaliji, na Uralu, Jakutiji i Vladivostoku, a od 2007. godine i kod nas.

Direktor Sektora za međunarodne odnose Ministarstva za vanredne situacije Rusije, Valerij Šujkov kaže da su zadovoljni radom njihove posade.

"Avioni će i dalje učestvovati u vanrednim situacijama i tako ćemo razvijati ovaj centar u Nišu. To će doprineti i učvršćivanju odnosa Rusije i Srbije", kaže Šujkov.

"Iljušin", težak 170 tona ima iskusnu petočlanu posadu koja 40 minutnu pauzu na aerodromu, najčešće, koristi za proveru letelice. Pilotu koji upravlja njome je 38 godina letačkog staža.

"To je naš posao i trudimo se da radimo što bolje. Letenje nad planinom nije jednostavno, ali snalazimo se. Mislim da ćemo sa srpskim kolegama, koji gase požare sa zemlje, uspeti da sprečimo njihovo širenje", kaže kapetan Leonid Filin, pilot "iljušina 76".

Ruski helikopter "kamov 32", koji je ove godine prvi stigao u Niš, angažovan je ovih dana na gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusi više na nebu nego na zemlji

Izvor: Politika, 29.Avg.2012

Članovi posada „vodenih bombardera”, pre odlaska na gašenje požara u BiH, za „Politiku” govore o svojim iskustvima..Niš – U vazduhu se samo odjednom začuje snažna buka motora, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i kod ljudi izaziva normalnu reakciju – pogled ka nebu. A gore, iznad...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.