Dan republike - praznik koga više nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan republike - praznik koga više nema

BEOGRAD -

Na današnji dan pre 67 godina u Jajcu, Bosna i Hercegovina, održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), zemlje koje više nema.

Taj dan je proglašen Danom republike - 29. novembar, koji je kasnije slavljen kao praznik gotovo šest decenija, sve do 2002. godine, od kada se zvanično ne obeležava.

AVNOJ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije.

Odlukama, ustavnog karaktera, izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je taj datum zapisan kao dan stvaranja nove države.

Posle završetka rata - od 1945. godine, proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Poslednji put praznik je u Srbiji obeležen 2001. godine, jer ga je Savezna skupština ukinula tek sredinom novembra sledeće godine.

Do 1997. godine, 29. novembar je slavljen kao dan sećanja na Drugo zasedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

Zamena značenja nastala je kao izraz kritike zbog toga što je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija nastavila da obeležava praznik nepostojeće države - federacije šest republika - koja se raspala 1991. godine.

U oktobru 2007. godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim praznicima, čime je prestao da važi prethodni zakon SRJ.

Najnovijim zakonskim izmenama praznici u Srbiji, posle prestanka državne zajednice Srbija i Crna Gora, postali su Nova godina, Praznik rada, Dan pobede.

Srbija je Zakonom o državnim praznicima utvrdila da će se kao Dan državnosti praznovati Sretenje - 15. februar, kada je 1804. godine počelo stvaranje moderne srpske države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.