Dan posle “Sendija”: Pad temperature i smeštaj za građane novi problemi

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan posle “Sendija”: Pad temperature i smeštaj za građane novi problemi

Stanovnici Istočne obale Sjedinjenih Američkih Država i dalje se suočavaju s nestankom struje, nedovoljno goriva i bezakonjem na ulicama, sedam dana posle udara "superoluje" Sendi, a dodatnu zabrinutost izazivaju sve niže temperature.

Guverner američke države Njujork Endrju Kuomo izjavio je da će zbog niskih temperatura desetinama hiljada ljudi, čije su kuće uništene u oluji, biti potrebno obezbediti druga prebivališta.

Kuomo je rekao da neće biti moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostati u kućama bez grejanja kada zahladni i da će oni koji su do sada odbijali da naupste svoje domove morati to da učine i da će im biti potreban novi smeštaj.

U Njujorku, u delovima grada koji su i dalje bez struje, otvorena su nova skloništa gde stanovnici mogu da se zagreju. Onima koji žele da ostanu u svojim domovima, grad je obezbedio 25.000 ćebadi.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da se očekuje da će grad morati da nađe smeštaj za 30.000 do 40.000 ljudi.

- Razgovarao sam s mnogim ljudima koji su zabrinuti, frustrirani i kojima je hladno. Tamo nema struje a temperature padaju. Čak i oni koji imaju generatore imaju problem s nabavkom goriva - kazao je Blumberg.

Mnogi koji su planirali da učestvuju u otkazanom Njujorškom maratonu u nedelju ujutro su se uputili na Staten Ajlend kako bi pomogli žrtvama oluje.

Stotine maratonaca je, ipak, odlučilo uradi ono zbog čega su došli u Njujork pa su improvizovali trke u Centralnom parku. Timovi iz Italije, Nemačke i Španije organizovali su lične maratone u parku. Većina trkača izjavila je da razume odluku gradonačelnika da otkaže maraton, posebno imajući u vidu da je u Njujorku u oluji poginula 41 osoba.

Oluja je odnela 107 života u 10 američkih država, izazvala prekid struje za 8,5 miliona ljudi i otkazivanje skoro 20.000 letova. Ekonomska šteta se procenjuje na 50 milijardi dolara. Električnu energiju i dalje nema više od 2,2 miliona ljudi. U Njujorku je bez struje 875.000 građana, uključujući 460.000 stanovnika Long Ajlenda.

Jedan od najvećih problema nastalih posle oluje je nedostatak goriva. Širom Njujorka i Nju Džersija ispred benzinskih stanica formirane su kilometarske kolone automobila i pešaka s kanisterima. Guverneri dve države najavili su da će dobiti pomoć i uveli su mere za lakšu distribuciju goriva. Zbog upadanja preko reda i nekoliko hapšenja, na benzinskim stanicama je pojačano prisustvo policije.

Građani strahuju od povećanja kriminala, posebno tokom noći u neosvetljenim četvrtima. Neki kriminalci se predstavljaju kao radnici javnih službi kako bi mogli da uđu u kuće.

Povezane vesti: Snežna oluja pogodila Peking Njujorški akvarijum pod vodom nakon superoluje "Sendi" Pogledajte kako je mrak progutao Menhetn u naletu uragana "Sendi" Nakon "Sendi" bez struje 3,5 miliona ljudi, nestašica goriva SAD ukinule zakonski akt "Džons" radi boljeg snabdevanja naftom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.