Dan planete zemlje

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan planete zemlje

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se od kada je, pre 38 godina, uginuo sav živi svet u zalivu blizu obala Santa Barbare, zbog izlivanja nekoliko hiljada tona nafte u more.

Ideja o proslavljanju Dana planete potekla je od Gejlorda Nelsona, tadašnjeg senatora države Viskonsin. Godine 1970. aktivisti širom Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici uprave na različitim nivoima prvi put su obeležili 22. april - Dan planete Zemlje. Danas ovu manifestaciju, posvećenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << borbi za očuvanje životne sredine, proslavlja više od 500 miliona ljudi u 175 zemalja sveta.

Cilj uspostavljanja tog dana bilo je upoznavanje javnosti sa ekološkim problemima. Narednih godina Dan planete Zemlje obeležavan je redovno širom sveta, a ono što je 1970. godine izgledalo marginalno postalo je jedno od važnih pitanja u politici i društvu.

Jedna od ključnih tema obeležavanja Dana planete ove godine jeste uticaj klimatskih promena na životnu sredinu i biodiverzitet. Vlada Republike Srbije podržava aktivnosti zaštite životne sredine i održivog razvoja, u funkciji ostvarivanja ekonomskih i socijalnih ciljeva i zato usmerava dodatna finansijska sredstva, kako u domen stvaranja naučnostručnih osnova, tako i u konkretne akcije, kao što su „Milion stabala za Srbiju", program razvoja zaštićenih prirodnih područja, ekološke mreže, akcioni planovi zaštite velikih karnivora, suzbijanje alohtonih invazivnih vrsta.

Dan planete Zemlje u Srbiji obeležen je nizom manifestacija, koje su pripremile institucije zadužene za brigu o životnoj sredini.

Insititucije u Srbiji zadužene za zaštitu životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine

Grad Beograd - Sekretarijat za zaštitu životne sredine

Srpsko geološko društvo Geološki institut Srbije

Rudarsko-geološki fakultet

Zavod za zaštitu prirode Srbije

Geografski fakultet

Biološki institut

Prirodnjački muzej

Republički hidrometeorološki zavod

Agencija za zaštitu

ivotne sredine

Geomagnetski zavod

Seizmološki zavod

JP „Srbijašume"

Institut za šumarstvo

JP „Zelenilo Beograd"

Agencija za reciklažu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.