Dan palijativnog zbrinjavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 03:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan palijativnog zbrinjavanja

NOVI SAD -

Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja, koji se obeležava svake druge subote u oktobru, ove godine će biti obeležen danas.

U Srbiji godišnje premine oko 20.000 ljudi obolelih od kancera, pri čemu više od 12.000 tih pacijenata ne premine u bolnicama već u svojim kućama ili u privatnim domovima za negu lica i stoga su u velikoj potrebi za palijativnim zbrinjavanjem.

Palijativno zbrinjavanje je koncept aktivne i sveobuhvatne brige o pacijentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji boluje od teške i neizlečive bolesti a koji, pored kontrole simptoma bolesti, podrazumeva i pružanje psihološke, socijalne i duhovne podrške pacijentima i njihovim porodicama.

Palijativno zbrinjavanje omogućava ostvarivanje boljeg kvaliteta života koliko je to moguće u datim okolnostima, ono "ne dodaje dane životu već dodaje život danima".

Hospis najčešće podrazumeva specijalizovanu ustanovu koja u skladu sa definicijom palijativnog zbrinjavanja obezbeđuje najbolju moguću brigu za pacijente.

Hospis zbrinjavanje i palijativno zbrinjavanje su sinonimi - hospis zbrinjavanje ne podrazumeva obavezno zbrinjavanje u samoj zgradi -hospisu, već podrazumeva način na koji se vodi briga o tim pacijentima bez obzira da li su u kući, bolnici, staračkom domu ili u samom hospisu.

Belhospis je prva dobrotvorna organizacija u Srbiji koja je specijalizovana za palijativno zbrinjavanje terminalno obolelih onkoloških pacijenata u poslednjim fazama njihovih bolesti.

Misija organizacije je kvalitetno palijativno zbrinjavanje neizlečivih bolesnika u Srbiji u skladu sa definicijama Svetske zdravstvene organizacije i Saveta Evrope, edukacija profesionalaca i javnosti u ovoj oblasti, promocija palijativnog zbrinjavanja u Srbiji i ostvarivanje šire društvene podrške.

Medicinski timovi Belhospisa godišnje zbrinu oko 300 pacijenata u Beogradu i okolini, a broj pacijenata je daleko veći tako da će budući rast organizacije isključivo zavisiti od finansijskih sredstava jer su sve usluge Belhospisa potpuno besplatne za pacijente i njihove porodice.

Tokom oktobra će se održati i prva radionica za podršku onkološkim pacijentima u odmakloj fazi bolesti i njihovim porodicama, koju zajednički realizuju klinički psiholozi, duhovnici Srpske Pravoslavne Crkve i medicinski tim Belhospisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.