Dan odluke u Maroku

Izvor: RTS, 01.Jul.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan odluke u Maroku

Marokanci glasaju na referendumu o novom ustavu koji bi trebalo da ograniči široka ovlašćenja kralja Muhameda VI, koji je zbog protesta u zemlji ponudio niz ustavnih reformi.

Široka ovlašćenja marokanskog kralja Muhameda VI uskoro bi mogla da budu prošlost, ako Marokanci na današnjem referendumu pozitivno odgovore na uvođenje novog ustava. 

Marokanci glasaju na referendumu o novom ustavu koji bi trebalo da ograniči široka ovlašćenja kralja Muhameda VI, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je zbog protesta u zemlji ponudio niz ustavnih reformi.

Birališta su otvorena do 19 časova, a preliminarni rezultati glasanja očekuju se večeras ili sutra ujutro, javio je AFP.

Prema nacrtu novog ustava, kralj bi ostao titularni šef države i vojske i čuvar islamske vere, ali bi premijer, koji bi se birao iz najjače parlamentarne stranke, preuzeo stvarnu ulogu šefa vlade.

Novi ustav bi pojačao i nezavisnost sudstva, dao veću ulogu parlamentu, garantovao veća prava za žene i berberski proglasio zvaničnim jezikom uz arapski, što bi bio prvi put da jedna severnoafrička zemlja zvaničnim proglasi jezik starosedelaca.

Marokanski kralj je ove ustupke ponudio suočen sa demonstracijama na kojima više hiljada učesnika traži veća prava, razvoj privrede i iskorenjivanje korupcije.

Muhamed VI okarakterisao je reforme kao "odlučujuću istorijsku tranziciju", dok su listovi širom zemlje osvanuli sa naslovima poput "dan odluke".

Predložene reforme podržali su sve najveće političke partije, sindikati, grupe za ljudska prava i verski lideri, pozvavši Marokance da izađu u što većem broju i glasaju za usvajanje novog ustava. 

Neki ipak nisu zadovoljni. Pokret 20. februar, nazvan po datumu početka demonstracija, pozvao je na bojkot izbora, jer nije ispunjen zahtev za uspostavljanje pune ustavne monarhije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.