Dan mladosti

Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan mladosti

Uđe čovek u neke godine kada mu se čini da je sve već viđeno. Posebno u politici. Ovo što se dogodilo oko mitinga, a povodom Kosova, takođe je već viđeno, ali nije zbog toga manje mučno.

Na mene je najjači utisak, ipak, ostavilo jedno instrumentalizovano baratanje srpskom mladošću, po receptu da „pre upotrebe" treba „dobro promućkati". Svaka generalizacija je opasna, a posebno ona koja pretenduje da bude prihvaćena kao neprikosnovena istina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ta generalizacija je neki put odbrambeni mehanizam, kad je čovek pod pritiskom, kao u slučaju one dve devojke, junakinje video-zapisa „Kosovo za patike", koje su posle tvrdile da je 300.000 ljudi došlo da krade, pa eto i one... Ili, u slučaju Vojislava Koštunice, kad je pokušavajući da sanira ružan i štetan deo beogradskog okupljanja naroda, ustvrdio prvo da je srpska omladina masovno pokazala šta misli o lažnoj državi Kosovo.

Koštunica je, svakako, više u pravu nego dve prvopomenute, ali generalizacija je generalizacija, a postaje posebno opasna kad dobija ideološka tumačenja i poprima didaktički ton. Množe se, naime, tvrdnje da je srpska omladina nacionalno osvešćena i antiglobalistička, a da niko još nije izmerio koliko je to tačno i, ako jeste, u kom je procentu tačno i, na kraju, zašto bi se omladina razlikovala od ostatka građanstva raspolućenog na dva pola političkih aspiracija i političkih savezništava.

Jedan ugledni komentator tvrdi da je na scenu stupila generacija koja menja stereotip po kojem u Srbiji raste generacija čije predstavnike zanimaju samo „šengenske vize, avganistanski prah i hongkonški plazma ekrani". Metafora je zgodna, ali pitanje je da li je to tačno i nije li prvo izmišljen stereotip da bi sada bio razgrađivan.

Neki mladi junoša, u pismenom uratku s ambicijom da bude naučno akribičan, nema ništa protiv razbijanja „Mekdonaldsovih" restorana, ali unapred traži da oni ne budu zamenjeni „Mek Srboljubovim" lancem brze hrane. Nije reč, naravno, o zdravoj ishrani, već o metafori kojom se mladi pozivaju na razgradnju jedne globalne kulture i istih takvih navika.

Ako nas je istorija bilo čemu naučila, onda je to lekcija o zloupotrebi mladalačke energije. Samo se pokvarenjaci prave da je nisu zapamtili.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.