Dan bezbednosti na internetu

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan bezbednosti na internetu

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan bezbednosti na internetu, koji ima za cilj da podigne svest i znanje o tome kako treba bezbedno koristiti internet.

U Srbiji se ovaj dan obeležava četvrtu godinu zaredom.

Gostujući u Vestima TV B92 sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić je izjavila da je, zarad bezbednog korišćenja interneta, podjednako važno da se sa tom problematikom upoznaju i deca i roditelji.

Prema njenim rečima, najbenignija zloupotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interneta je ugrožavanje privatnosti, jer građani stalno zaboravljaju da kada nešto postave na internet, to tamo i ostaje. To se sada, naglašava Matićeva, posebno odnosi na korisnike društvenih mreža, poput Fejsbuka, na koje se aplouduju raznorazne privatne fotografije.

S druge strane, najozbiljniji problemi vezani za bezbednost na internetu vezani su za decu, koja putem interneta uspostavljaju odnos poverenja, koje neko zloupotrebi.

Zbog toga, ističe Matićeva, roditelji treba da razgovaraju s decom kako da se bezbedno koristi internet, odnosno koji sadržaji su pogodni za decu i ne treba da ih bude strah od sopstvene dece zbog toga što ona znaju više o tome od njih. Roditelji bi, dodaje ona, trebalo da shvate da deca od malena znaju šta je internet i da upravo oni treba da im naprave program šta treba da gledaju, kao i da računar postave u dnevnoj sobi kako bi deca mogla biti kontrolisana kada koriste internet.

Takođe, decu bi trebalo upozoriti da nisu svi s kojima stupaju u kontakt putem interneta dobronamerni i da ne daju svoje šifre nikom, da one moraju redovno da se menjaju, da se nikad ne treba sastajati s nekim koga su upoznali samo preko interneta, da za prijatelje na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ne primaju ljude koje ne znaju, kao i da se za svaku sumnjivu situaciju treba obratiti roditeljima ili nastavnicima'', naglasila je Matićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcija B92 o zaštiti na internetu

Izvor: B92, 07.Feb.2012

Beograd -- Fond B92, u saradnji sa organizacijom Sejv d čildren i Upravom za digitalnu agendu, organizovao je obeležavanje svetskog Dana bezbednog interneta...U beogradskom tržnom centru Ušće roditelji sa decom mogu, kroz video igrice i pravljenje origami figura, da nauče ili da utvrde ono što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.