Dan bez muzike u kafićima

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan bez muzike u kafićima

U ugostiteljskim objektima širom Srbije danas se ne čuje muzika, u znak protesta zbog visokih tarifa. Problem se ne može rešavati pritiscima, poručuju SOKOJ i Organizacija proizvođača fonograma.

U znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma, u gradovima širom Srbije danas nema muzike u ugostiteljskim objektima. U SOKOJ-u i OFPS-u poručuju da se taj problem ne može rešavati pritiscima.

Prošli put muzika je obustavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na sat vremena, a danas na ceo dan. Osim na visoke cene, ugostitelji se žale što na određivanje tarife ne mogu da utiču.

Nikola Dimitrijević iz Udruženja ugostitelja Srbije rekao je da SOKOJ-u i OFPS-u odgovara da sami određuju tarife, način plaćanja i sve što je u vezi sa novcem, mada im zakon to ne dozvoljava. Prema njegovim rečima, oni su uspeli da određuju kada, koliko i šta se plaća.

U zavisnosti od kvadrature, broja stolica i mesta gde je lokal, naknada za muziku iznosi od 3.000 do 150.000 dinara.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se za lokal od 60 kvadrata u Srbiji plaća sličan iznos kao za toliki prostor u Velikoj Britaniji, odnosno oko 500 evra. 

SOKOJ, koji štiti prava autora, poručuje da tarife nisu menjane poslednjih pet godina. Organizacija proizvođača fonograma Srbije poručuje da tarife za sada ne može da menja.

"Prema mom mišljenju, cene su realne. Na kraju, ne možemo davati nešto džaba na korišćenje što neko drugi proizvodi ne za male pare", istakao je Petar Đurić iz OFPS-a.

Za mesec dana, osim konstitutivne sednice Komisije za autorska i srodna prava nije učinjeno ništa da se tarife smanje.

Čekajući nove, autori, vlasnici fonograma i izvođači najavljuju novo udruženje koje će zaključiti ugovore direktno sa ugostiteljima i ostalim korisnicima muzike i snimaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.