Dan banja obeležen u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Vranjskoj banji

Izvor: NTV.rs, 02.Jun.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan banja obeležen u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Vranjskoj banji

U Srbiji se danas obeležava Dan banja, odnosno 100. godišnjica od kada je kralj Petar prvi Karađorđević doneo zakon o banjama. Budući da je ideju za ovaj zakon dobio boraveći u Vranjskoj banji, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju upriličena je svečanost kao kruna višegodišnjeg renoviranja ovog zdravstveno-ugostitljskog objekta.
Pre jednog veka, Vranjsku banju je godišnje posećivalo oko 100.000 ljudi. Danas je taj broj tri puta manji, ali iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << uveravaju da čine sve da ovoj banji na jugu Srbije vrate stari sjaj.
Iako se, kada je reč o banjama, o sezoni ne može govoriti u uobičajenom smislu te reči, letnji period je svakako vreme kada se očekuje više posetilaca. Leto u Gradskoj opštini Vranjska banja neće dočekati nespremni.
Dan banja ove godine Specijalna bolnica obeležila je izložbom starih fotografija Vranjske banje, ali i otvaranjem biblioteke koja sadrži nekoliko stotina naslova koji će biti na raspolaganju pacijentima.
Na Dan banja je, takođe, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju otkrivena bista kralja Petra, nekada radog gosta lečilišta nadomak Vranja.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Još se čuva i koristi kraljeva kada

Izvor: RTS, 03.Jun.2014, 17:25

Pre sto godina, kralj Petar Prvi Karađorđević lečio se u Vranjskoj Banji i tu boravio više puta. Iz tog perioda još se čuva i koristi kraljeva kada, obnavlja se Specijalna bolnica, a renoviran je i stari deo. ..Kralj Petar Prvi, koji je u Vranjskoj Banji boravio tokom leta 1914. godine, uz  svakodnevne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.