Izvor: Danas, 29.Okt.2014, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Republike Turske obeležen i u Beogradu

Ambasada Turske sinoć je, pred više stotina zvanica iz javnog života Srbije i predstavnika diplomatskog kora, prijemom u beogradskom hotelu „Hajat“ obeležila najveći državni praznik, Dan Republike. Turska je proglašena Republikom 29.oktobra 1923. godine, a Mustafa Kemal Ataturk, „otac Turaka“, general i vođa mladoturske revolucije izabran je za prvog predsednika i na toj funkciji je ostao do smrti 1938.

Obraćajući se zvanicama, među kojima su bili ministri Rasim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Ljajić, Nebojša Stefanović, Jadranka Joksimović, političari Sulejman Ugljanin, Vuk Drašković, Dušan Petrović, glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić, kao i mnogi drugi, Mehmet Kemal Bozaj pročitao je obraćanje i čestitku predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana. Predsednik Erdogan je poručio da će njegova zemlja u svojoj spoljnoj politici nastaviti da se zalaže za mir, solidarnost i pravdu u svetu. Uz čestitke turskim građanima, koji žive van svoje zemlje, predsednik Erdogan se zahvalio i bratskim narodima i zemljama sveta, a ambasador Bozaj je naglasio bliske odnose Srbije i Turske. On je izjavio da su baš juče dve zemlje postigle dva važna posla-potpisan je Memorandum o proširenju proizvodnih kapaciteta turske fabrike tekstila „Džinsi“, koja će otvoriti nove pogone u Leskovcu, Vladičinom Hanu i Krupnju, a najveći turski proizvođač mleka odlučio je da otvori fabriku u Srbiji.

Proslava najvećeg državnog praznika u Turskoj je juče bila skromnija i bez uobičajenih svečanosti zbog nesreće u rudniku u mestu Karaman. „Molimo se za 18 rudara koji su još zarobljeni pod zemljom i čija je sudbina neizvesna“, poručio je ambasador Bozaj.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.