Dan Protivterorističke jedinice

Izvor: RTS, 07.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Protivterorističke jedinice

Povodom proslave Dana protivterorističke jedinice, ambasadori Rusije i SAD, kao i teniser Novak Đoković uručili donacije toj specijalnoj jedinici MUP-a Srbije. Svečanosti prisustvovali državni funkcioneri i članovi diplomatskog kora u Srbiji.

U bazi Protivterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Lipovici kod Beograda održana je svečanost povodom Dana te specijalne policijske jedinice, kojoj su prisustvovali državni funkcioneri i članovi diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kora u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je tom prilikom da su pripadnici PTJ rešili "nekoliko složenih situacija u kojima je bilo talaca" i da su "zaštitili javni red i mir na demonstracijama u Beogradu posle jednostranog poglašenja nezavisnosti Kosova".

Dačić je podsetio da je ta jedinica učestvovala u akciji hapšenja vehabija kada je prilikom hapšenja smrtno stradao jedan od vođa vehabija.

Ministar je istakao i da su "svi državni organi čvrsto rešeni" da Srbija bude moderna, razvijena i socijalno pravedna država koja će iskoreniti kriminal i korupciju.

MUP Srbije maksimalno će pomoći da se stvore materijalni uslovi za opremanje PTJ, najavio je ministar.

Dačić je podsetio i da je od početka devedestih godina prošlog veka na dužnosti nastradalo skoro 1.000 policajaca.

Donacije povodom godišnjice PTJ

Svečanosti povodom Dana PTJ prisustvovali su ambasadori Rusije i SAD, Aleksandar Konuzin i Kameron Manter.

Konuzin je MUP-u Srbije uručio donaciju od nekoliko hiljada litara dizel goriva za PTJ, a Manter donaciju od 70.000 dolara za opremanje PTJ i Specijalne antiterorističke jedinice.

Na svečanosti su bili i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac, šef Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović i direktor policije Milorad Veljović.

Teniser Novak Đoković uručio je donaciju za izgradnju teniskog terena u bazi PTJ u Lipovici.

Pripadnici PTJ demonstrirali su veštine i izveli pokaznu vežbu spasavanja talaca iz autobusa koji su oteli teroristi.

Protivteroristička jedinica formirana je 7. maja 2003. godine kao jedna od jedinica Žandarmerije, a Vlada Srbije je 2007. godine donela odluku o izdvajanju PTJ kao posebne organizacione jedinice u sastavu Direkcije policije.

Jedinica je do sada uhapsila više od 50 osoba, a učestvovala je u spasavanju talaca u Novom Sadu, kao i nedavnoj akciji u okolini Despotavca kada su njeni snajperisti ubili čoveka koji je u kući pod pretnjom oružjem držao zatočenu porodicu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.