Dan Opštine Sremski Karlovci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2010, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Opštine Sremski Karlovci

SREMSKI KARLOVCI -

Sremski Karlovci danas obeležavaju Dan opštine. Tim povodom u Sali magistrata održana je svečana sednica Skupštine opštine na kojoj su ovogodišnjim laureatima uručena najviša opštinska priznanja.

Baletskom tačkom balerine Valentine Grujičić i pozdravnim govorom predsednika Skupštine opštine Sremski Karlovci Rajka Marinkovića sednica je svečano otvorena. Pored mnogobrojnih gostiju, skupu su prisustvovali i predstavnici crkve kao i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sremskokarlovačke opštine. A tradicionalno, na današnji dan pojedincima i kolektivu dodeljuju se najviša opštinska priznanja. Ove godine ta čast pripala je Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije, Arhivu srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima koji su dobili povelje, dok je nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji opštine pripala novinaru Branislavu Sančaninu.

Na današnji dan 16. septembra 1753. godine Karlovci su proglašeni za slobodnu vojničku varoš, što je značilo da su stanovnici oslobođeni službe u vojsci, ali su za uzvrat imali obavezu da plaćaju kontribuciju i besplatno prevoze vojnu opremu. Primali su na prenoćište vojnike i civile i bili dužni da grade i održavaju u dobrom stanju školske prostorije, činovničke stanove, bolnicu, kao i da osnuju fond za lečenje siromašnih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.