Dan Narodnog muzeja

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Narodnog muzeja

Svečano obeleženo 168 godina od osnivanja Narodnog muzeja. Predstavljena je veb aplikacija "Trezor", jedinstveni trezor muzeja Srbije, kulturna baština na jednom mestu.

Dan Narodnog muzeja u Beogradu svečano je obeležen u atrijumu Narodnog muzeja podsećanjem na najznačajnije projekte koji su obeležili prethodnu godinu i dodelom zahvalnica darodavcima, saradnicima, zaposlenima koji u Muzeju rade deset, dvadeset ili trideset godina kao i dodelom tradicionalne nagrade za najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomski rad.

Direktorka nacionalnog muzeja Tatjana Cvjetićanin je istakla da je Narodni muzej ponovio prethodne uspehe i potvrdio se kao kreativan, dinamičan i uspešan, kao pristupačna i otvorena kuća.

"Predstavili smo izuzetne vrednosti zbirki Muzeja u okviru 34 izložbe prošle godine, a od početka ove godine imali smo 10 izložbi pružajući uvid u uzbudljivu vrednost zbirki Narodnog muzeja", rekla je Cvjetićanin.

Zahvaljujući redovnim izložbenim, edukativnim, izdavačkim i istraživačkim projektima, Narodni muzej je ne samo predstavio pojedine segmente muzejskih zbirki već konstantno pronalazi načine prezentacije i interpretacije baštine, dodala je direktorka nacionalnog muzeja.

Narodni muzej je "osvojio" nove prostore, ponudio drugačije susrete sa arheološkim blagom i umetnošću, dijalog sa publikom na posebnim mestima, takođe je obogatio svoje zbirke sa 118 kulturnih dobara i nastavio poslove sa rekonstrukcijom.

Nova strategija kominikacije muzeja i publike, veb sajtovi, imali su premijeru na svečanosti povodom Dana Narodnog muzeja.

Predstavljena je veb aplikacija "Trezor", jedinstveni trezor muzeja Srbije, kulturna baština na jednom mestu.

Internet posetioci po najrazličitijim kriterijumima mogu da pretražuju jedinstvanu bazu podataka Muzejskog informativnog sistema Srbije. Takođe je predstavljen i projekat na kome u Narodnom muzeju rade - portal Infomuzej na kome se nalaze informacije o svim muzejima, njihovim zbirkama, izložbama i programima koje ralizuju.

Na svečanosti je prestavljena i nova internet prezentacija Narodnog muzeja sa informacijama o muzejskim delatnostima, zbirkama.

Povodom Dana Narodnog muzeja u Beogradu, a u cilju afirmisanja mladih stručnjaka, Narodni muzej doneo je odluku da se ove godine nagrada za diplomski rad pod nazivom "Fotorealističko slikarstvo 70-ih godina 20. veka" dodeli Milanu Naskoviću.

Predsednik upravnog odbora Narodnog muzeja Srbije Branislav Mitrović izjavio je da će to telo Vladi Srbije uskoro uputiti ozbiljan zahtev za otpočinjanje obnove te ustanove.

Mitrović je ocenio da više nema vremena za odlaganje obnove tog zdanja i da država mora imati sluha za takvu ustanovu kulture.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.