Dan Muzeja primenjene umetnosti

Izvor: RTS, 07.Nov.2012, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Muzeja primenjene umetnosti

Izložbom savremene keramike obeležen je Dan Muzeja primenjene umetnosti. Prikazani radovi deset umetnica.

Dan Muzeja primenjene umetnosti obeležen je izložbom savremene keramike. Prikazani su radovi deset umetnica. Odabrane su da pokažu kako je keramika 21. veka izgubila upotrebnu funkciju i postala angažovana umetnost.

Cilj izložbe, prema rečima autorka izložbe Biljane Vukotić, nije pružanje sveobuhvatnog pregleda savremene srpske umetničke keramike, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni ako se ona shvati u užem smislu, ograničena na srednju i mlađu generaciju umetnica, nego izdvajanje i kritičko analiziranje pojedinačnih autorskih pozicija koje se ističu umećem prelaska iz jednog u drugi medijum.

Time se pokazuje prioritet same ideje, formalne konstrukcije dela, vrhunske sposobnosti i veštine u obradi materijala, istakla je Vukotićeva.

Govoreći o studijskoj izložbi o najnovijim tendencijama u keramici, autorka izložbe  kaže da će moći da se vide najnoviji radovi 10 umetnica koje pripadaju novoj generaciji multimedijalnih keramičarki:Larise Ackov, Nataše Vasilić, Slađane Danojević, Jovane Filipović, Biljane Milenović, Katice Pavelke Vukajlović, Jasmine Pejčić, Biljane Lane Rakanović, Valentine Savić i Vesne Šaule.

Postavka obuhvata uzbudljiva i originalna društveno odgovorna, angažovana dela, koja su ujedno i retka pojava u ovom mediju na srpskom kulturnom prostoru.

Simboličko polje angažovane keramike je novo, retko se o njemu piše i, uopšteno govoreći, nije dostupno, jer su izložbene aktivnosti savremenih umetnika često publikovane jedino u skromnim katalozima/flajerima, za koje je vezana ograničena distribucija i kratkotrajnost, navedeno je u najavi izložbe Muzeja primenjene umetnosti.

Izložba je posvećena 62. rođendanu muzeja i obećava da će u Novoj godini broj posetilaca premašiti prošlogodišnjih 13.000. posetilaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.