Dan Dunava u znaku Dunavske strategije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2011, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Dunava u znaku Dunavske strategije

BEOGRAD, NOVI SAD -

Dan Dunava danas se obeležava u znaku usvajanja Dunavske strategije koja privlači mnogo pažnje, jer će uticati na živote preko 100 miliona Evropljana koji žive duž Dunava i u susednim regionima, saopštila je Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR).

ICPDR, čije je sedište u Beču, pokrovitelj je obeležavanje Dana Dunava, a današnju proslavu koordinira sa kompanijom "Koka Kola" u 14 zemalja podunavlja.

Obezbeđivanje visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvaliteta vode je jedna od prioritetnih oblasti Strategije, i ujedno je bila fokus obeležavanja Dana Dunava od njegovog uspostavljanja 2004. godine.

"2011. je specijalna godina pošto je Dunavska strategija EU privukla veliku pažnju podunavlju. Strategija i proslave Dana Dunava zajedno će ujediniti želju za aktivnom pristupu reci na dva nivoa - na političkom i nivou individualnih života osoba koje žive u podunavlju", naglasio je izvršni sekretar ICPDR Filip Veler.

U Ukrajini će, visoki predstavnici vlada Rumunije, Slovačke, Srbije i Mađarske obići Karpate, gde je izvor reke Tisa. Oni će obeležiti plan upravljanja rekom Tisa, koji je usvojen u aprilu.

U Srbiji se danas obeležava Dan Dunava, a planom manifestacije, koja se ove godine odvija pod sloganom "Aktivni za reke", predviđeno je oko 100 događaja, na 25 lokacija.

U Beogradu će centralni događaj biti izlazak građana na Zemunski kej, koji će se na taj način promovisati kao "Dunavska ulica".

Manifestacija "Dan Dunava 2011" je u Novom Sadu započela početkom juna pod sloganom "Izađi na Dunav, poželi želju i daj šansu za život", a glavno njeno obeležje je akcija poribljavanja reke.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Te godine doneta je i odluka o održavanju manifestacije "Dan Dunava" u svim podunavskim zemljama.

"Dan Dunava" širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine.

U međuvremenu, proslava je prerasla u manifestaciju čiju ciljnu grupu čini preko 80 miliona stanovnika zemalja podunavskog basena, različitih kultura, načina života, pa i poimanja reke.

"Sačuvajmo šume na obali Dunava"

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovaće danas u obeležavanju Dana Dunava, pod sloganom "Sačuvajmo šume na obali Dunava" , kako bi skrenuo pažnju javnosti na ugroženost šuma i poplavnih šumskih ekositema duž obala reka.

Uključujući se u evropsku inicijativu obeležavanja Dana Dunava - reke koja za Evropu znači život kako za biljni i životinjski svet čije je stanište, tako i za čoveka, Zavod će u partnerstvu sa zainteresovanim institucijama učestvovati u realizaciji 7. sastanka "Europark čarter" mreže u Nacionalnom parku "Đerdapa" u periodu do 1. jula, na temu "Održivi turizam".

Konferenciju organizuje JP "Nacionalni park Đerdap" a Zavod je suorganizator, zajedno sa Ministarstvom životne sredine, rudarstava i prostornog planiranja, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom regionalnog razvoja i Turističkom organizacijom Srbije.

Konferencija će svečano biti otvorena danas na Dan Dunava, a otvaranju će prisustvovati najviši zvaničnici Europark Federacije, predstavnici ministarstva, direktori zaštićenih područja, direktori turističkih organizacija iz zemlje i Evrope. U okviru rada konferencije, istog dana, biće otvorena izložba fotografija grupe autora motiva sa Dunava.

Tokom centralnog događaja povodom proslave Dana Dunava 2. jula, na Zemunskom keju, Zavod će za posetioce održati kreativnu radionicu na temu "Čuvajmo šume na obalama Dunava".

Kroz tematsku igru učesnicima će se postaviti zadatak da otkriju značaj poplavnih šuma i šumskih ekosistema na obalama Dunava za opstanak živog sveta, ali i za održivi razvoj lokalnih zajednica.

Odabirom tema i događaja za obeležavanje Dana Dunava, Zavod želi da objedini sva ovogodišnja nastojanja i apele za zaštitu prirode, koja su na globalnom nivou usmerena kroz inicijative Međunarodne godine zaštite šuma.

Ove godine obeležava se i 40 godina od potpisivanja Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (Ramsarska konvencija) na temu "Šume za vodu i vlažna staništa" i održivo korišćenje prirodnih resursa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.