Dame u novoj Vladi Srbije čekaju vrlo odgovorni poslovi

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dame u novoj Vladi Srbije čekaju vrlo odgovorni poslovi

Nova Vlada Srbije imaće u svom sastavu najviše žena do sada, ukupno pet. Međutim, mnogo značajnije od brojki i činjenice da se i Srbija polako približava evropskoj kvoti zastupljenosti žena u vlasti, jeste da su ovog puta žene dobile da upravljaju ministarstvom finansija i pravde.

Sagovornici „Blica" ocenjuju da postavljanje žena na čelo ministarstava, „bez kojih nijedna država ne može funkcionisati", govori o reformističkom duhu stranaka koje su ih predložile, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali i da zastupljenost žena u vlasti više nije samo puko ispunjavanje standarda. Ohrabrujuća je činjenica i da su upravo na čelo dva značajna ministarstva postavljene nestranačke ličnosti - Diana Dragutinović buduća je ministarka finansija koju je predložio G17 plus, a Snežana Malović ministarska pravde na predlog DS. Ministarstvo za nacionalni investicioni plan pripalo je Verici Kalanović (G17 plus), dok je Jasna Matić (G17 plus) ministarska telekomunikacija. Kao i u prošlom sazivu, i u novoj Vladi, Ministarstvo sporta pripalo je G17, a njime će i nadalje upravljati Snežana Samardžić - Marković.

- Postavljanje žena na ministarska mesta koja nisu autsajderska govori ne samo o reformističkom potencijalu stranaka koje su ih predložile već i o činjenici da u Srbiji politička elita počinje uvažavati norme. Ministarstva koja su pripala ženama, ali i brojčana zastupljenost jeste ohrabrujuća činjenica. Međutim, ono što je bitnije, videćemo u kom obimu će one preuzeti svoje poslove - kaže za „Blic" Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

On dodaje da ukoliko buduće ministarke preuzmu sve obaveze ministarstva koje vode, otvoriće još značajniji prostor za zastupljenost svog pola u strukturi vlasti, ali i otkloniti dilemu da su u Vladi samo zato što su žene.

- Moramo ići na princip kvaliteta, a ne samo kvota. Buduće ministarke imaju priliku da sa tako značajnih funkcija pokažu stručne kvalitete, čime ubuduće prisutnost žena u vlasti ne bi bila presedan niti stvar pritiska i ispunjavanja normi - dodaje profesor.

Prošla Vlada Srbije imala je tri žene. U odnosu na region, jedino je Hrvatska ispred Srbije jer ima četiri žene u brojčano manjoj Vladi, a dve od njih su potpredsednice. Najmanja zastupljenost žena u vlasti je u BiH gde je samo jedna žena član Vlade.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht za „Blic" kaže da je ohrabrujuće da su žene prepoznate kao resurs, na čemu insistiramo u okviru projekta „ženska vlada", koju je inicirao Evropski pokret i podržala naša redakcija.

- Nije samo značajno to što je veći broj žena nego ranije u Vladi već je još važnije da su žene zaista dobile i vrlo ozbiljne obaveze. Svako ministarstvo je bitno, ali biti ministar pravde ili finansija zahteva dodatnu odgovornost. Španski premijer Sapatero ispoštovao je kvotu zastupljenosti žena, čak je ženi dao ministarstvo odbrane i pretrpeo je kritike u patrijarhalnom društvu. Ali, to su procesi koji jednostavno ukazuju na civilizacijsko sazrevanje - kaže Sonja Liht. Ona dodaje da se nada da će buduće ministarke pokazati jako dobro vođenje svojih resora i da će biti efikasne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.