Dalaj lama: Nije realno da se tibetanski narod silom pokori

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama: Nije realno da se tibetanski narod silom pokori

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama zatražio je danas od kineskih vlasti da preduzmu praktične mere u odnošenju prema Tibetu, rekavši da nije realno da se tibetanski narod silom pokori.

- Tibetenski narod je patio pod represijom kineske vlade još od pobune 1995. godine, a posebno u poslednjih pet godina - rekao je dalaj lama u govoru u Jokohami.

On je kazao da će Tibetanci sve više tražiti autonomiju što su više izloženi pritisku, što se shvata kao poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novom partijskom rukovodstvu Kine koje će biti izabrano na predstojećem partijskom kongresu iduće nedelje.

Dalaj lama je juče doputovao u Japan u posetu koje će trajati 12 dana. Posete drugim zemljama dalaj lame, koji živi u izbeglištvu u Indiji, Kina smatra kao provokacije i osuđuje ih.

Zvanični Peking optužjuje dalaj lamu i njegove pristalice za separatizam i podsticanje ljudi na bunt i samospaljivanja kako bi izazvali nerede u Tibetu.

Kinesko rukovodstvo tvrdi da ne primenjuje represiju na Tibetu i drugim regijama naseljenim Tibetancima, već da naprotiv velikim investicijama doprinosi njihovom privrednom razvoju. Peking tvrdi da se u Kini poštuju sva zakonom zagarantovanja verska prava i kultura Tibetanaca.

Više od 30 Tibetanaca se spalilo ili pokušalo da zapali od marta 2011. u oblastima naseljenim tibetanskom manjinom, uključujući pokrajine Gansu, Sečuan i Ćinghai, u znak protesta zbog kineske uprave i navodnog ograničavanja njihovih verskih i kulturnih prava. Mnogi su tražili i da se njihov verski vođa dalaj lama vrati iz egzila na Tibet.

Tibetanske vlasti žrtvovanja smatraju odgovorom Tibetanaca na kinesku represivnu politiku, dok Peking tvrdi da duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama ohrabruje te samoubilačke činove.

Kina smatra Tibet svojom teritorijom, a većina Tibetanaca tvrdi da je ova oblast na Himalajima nezavisna godinama.

Tibetanski umetnik spalio se u znak protesta

Tibetanski umetnik zapalio se danas u Tongrenu, u kineskoj provinciji Ćinhaj, saopštila je danas tibetanska vlada u egzilu u Daramsali, u Indiji. Na sajtu vlade u egzilu objavljena je fotografija na kojoj se vidi spaljeno telo umotano u tradicionalne budističke marame i okruženo monasima. Sajt "Free Tibet" takođe je objavio fotografiju i identifikovala stradalog kao 25-godišnjeg Dorjea Mungdupa, majstora tradicionalnog tangka slikarstva i oca dvoje dece. Članovi njegove porodice rekli su da se Dorje Lungdup odlučio na ovaj korak kako bi uputio apel za povratak tibetanskog vođe u egzilu dalaj-lame.

Povezane vesti: Dva rođaka iz Tibeta spalila se u znak protesta kineskoj represiji Protest Tibetanaca u Beču Tibetanac se spalio zbog kineske uprave Dva monaha tinejdžera se spalila na Tibetu Zapalila se dva Tibetanca, jedan preminuo, drugi preživeo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.