Dalaj Lama: U slučaju da vidite dvojicu Dalaj Lama...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj Lama: U slučaju da vidite dvojicu Dalaj Lama...

Spiritualni vođa tibetanskog budizma, Dalaj Lama, izjavio je danas da je moguće da će se, nakon što umre, njegova inkarnacija pojaviti u Indiji gde živi već 60 godina i upozorio da bilo koji naslednik kojeg imenuje Kina neće biti poštovan.

Dalaj Lama tvrdi da se nakon njegove smrti može očekivati neki pokušaj Pekinga da nametne naslednika tibetanskim budistima. Kina, koja je preuzela kontrolu nad Tibetom 1950. godine, smatra sadašnjeg Dalaj Lamu, 83-godišnjeg dobitnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nobelove nagrade za mir, za opasnog separatistu.

"U budućnosti, u slučaju da vidite dvojicu Dalaj Lama, jednog odavde, iz slobodne zemlje, i jednog kojeg su izabrali Kinezi, onda niko neće poštovati onog kojeg je izabrala Kina. Tako da je to dodatni problem za Kineze!" rekao je Dalaj Lama smejući se.

Kina je saopštila da njeni lideri imaju pravo da odobre sledećeg Dalaj Lamu, kao nasleđe iz doba kineskog carstva.

Tibetanci su juče obeležili godišnjicu bekstva 14. Dalaj Lame iz tibetanske prestonice Lase. On je 1959. prebegao u Indiju nakon neuspelog ustanka protiv kineskih vlasti i od tada se nalazi u gadu Daramšala na severu Indije, piše Rojters.

Po tibetanskoj tradiciji duša starog budističkog monaha se reinkarnira u telo deteta nakon njegove smrti. Rođen 1935. godine, sadašnji Dalaj Lama je prepoznat kao reinkarnacija njegovog prethodnika kada je imao dve godine.

Mnogi od više od šest miliona Tibetanaca u Kini i dalje poštuju Dalaj Lamu uprkos vladinim zabranama njegovih slika ili bilo kojeg javnog izraza poštovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.