Dala bubreg, ne dobija bolovanje

Izvor: B92, 19.Nov.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dala bubreg, ne dobija bolovanje

Kada je Marijana Milosavljević dala bubreg koleginici svi su to smatrali herojskim delom.

Međutim, da institucije mogu biti surove i nehumane pokazuje činjenica da, uprkos svemu, Marijani RFZO za vreme koje je bila na bolovanju, nije isplatio naknadu.

Obrazloženje je da dostavljena dokumentacija nije potpuna. Marijana kaže da to nije tačno i diže ruke od ove birokratske bitke.

Dala je bubreg prijateljici, a od države nije dobila ono što joj po zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripada.

Marijani Milosavljević, kojoj kao donoru organa pripada nadoknada za bolovanje u punom iznosu, Republički fond već dva puta vraća zahtev za nadoknadu.

"Osećala sam se poraženo. Juče sam razgovarala sa jednom zaposlenom u RFZO. To je bilo kad su mi javili da je po drugi put sve stopirano jer moja dokumentacija navodno nije validna. Ja sam pozvala tu ženu i pitala šta još žele, da li žele da me otvore ponovo, pa da vide da mi fali jedan bubreg, šta više da priložim. Ona je rekla da budem ljubazna i napišem Ministarstvu zdravlja dopis i molbu. Rekla mi je i da se oni prvi put susreću sa ovakvim slučajem."

Iako je mogla da traži od države i da joj plati troškove lečenja u inostranstvu ili troškove puta, to nije učinila.

Agencija za borbru portiv korupcije, u kojoj je zaposlena, je, kaže, dostavila svu potrebnu dokumentaciju koja je prevedena sa turskog na srpski jezik kao i fotokopije pasoša i mnoge druge dokaze da je bila na bolovanju.

"Nisam ništa očekivala od države, osim onog što mi pripada, a mislim da kad čovek ode na bolovanje, dobija platu. Ja sam bila spremna da čekam i nekoliko meseci i naravno da zbog toga ne bih obaveštavala javnost, ali ovo moje nije ni ušlo u proceduri. Oni to stalno vraćaju. Ja sam se pre dva meseca vratila iz Turske, a moj predmet nije ni ušao u proceduru."

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje navode da u slučaju Marijane Milosavljević nije dostavljena sva potrebna dokumentacija i da će joj kada sve to dostavi, isplatiti naknadu za bolovanje.

U Saopštenju RFZO se navodi da je uvidom u priloženu dokumentaciju ustanovljeno da nedostaje sva potrebna dokumentacija i to:

- Ugovor o radu zaključen sa poslodavcem,

- Isplatni listić - Obračun sredstava za isplatu zarada i drugih primanja zaposlenihi

- Izvod iz pojedinačne poreske prijave za poreze i doprinose po odbitku za mesec za koji se potražuje naknada zarade, kao i za mesece navedene u potvrdi o zaradi Poreske uprave Stari grad.

Marijana posle svega kaže da od države neće ništa tražiti.

"Ja sam od Agencije za borbu protiv korupcije, gde radim, dobila solidarnu pomoć. Ne mora ni da dođe ta moja plata."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dala bubreg, ne dobija bolovanje

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2014

Kada je Marijana Milosavljević dala bubreg koleginici svi su to smatrali herojskim delom. Međutim, da institucije mogu biti surove i nehumane pokazuje činjenica da, uprkos svemu, Marijani RFZO za vreme koje je bila na bolovanju, nije isplatilo naknadu. Obrazloženje je da dostavljena dokumentacija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.