Daka: Zavera protiv premijerke

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daka: Zavera protiv premijerke

Daka -- Vojska Bangladeša osujetila je zaveru aktivnih i penzionisanih oficira i zaverenika iz inostranstva čiji cilj je bio zbacivanje premijerke Šeih Hasine.

General Muhamed Masud Razak rekao je na konferenciji za novinare da vojska ima konkretni dokaz da je 16 sadašnjih i bivših pripadnika vojske Bangladeša, "sa ekstremnim verskim pogledima" bilo umešano u "gnusnu zaveru".

On je dodao da su zaverom upravljali "zaverenici iz Bangladeša koji žive u inostranstvu". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema njegovim rečima, uhapšena su dvojica penzionisanih oficira, a vlasti tragaju za još jednim penzionisanim oficirom koji je u bekstvu.

Samo dva meseca pošto je Hasina 2009. došla na vlast posle opštih izbora, graničari Bangladeša pobunili su se zbog malih plata i slabih izgleda za unapređenje. Tada su ubijena najmanje 74 vojna komandanta, od kojih su mnogi bili komandanti pobunjenika.

Vojni oficiri bili su gnevni na Hasinu zato što nije naredila napad na kasarnu, već je umesto toga ponudila sporazum o amnestiji pobunjenicima, koji je kasnije poništen.

Vojska je od tada vršila pritisak da se sudi pobunjenicima, a Vlada Hasine je pokrenula sudski proces za više od 800 graničara pod optužbama za ubistvo, paljevinu i pljačku.

U Bangladešu, koji je parlamentarna monarhija od 1990. godine, do sada su u vojnim udarima ubijena dva predsednika, a 19 je uspelo na vreme da otkrije njihove pokušaje.

Otac Hasine, Šeih Mudžibur Rahman, osnivač Bangladeša, ubijen je u prvom vojnom udaru u zemlji 1975. godine.

Poslednji vojni lider zemlje, general Husein Muhamed Eršad, zbačen je s vlasti 1990. godine u prodemokratskom pokretu, koji su zajednički predvodili Hasina i njena najveća rivalka Haleda Zija, čiji je muž i nekadašnji predsednik Ziaur Rahman ubijen u vojnom udaru 1981. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.